16 Νοε 2010

Διευκρινίσεις για την περαίωση

Οπως έχει ανακοινώσει το υπ. Οικονομικών:

Η υπαγωγή στη ρύθμιση της περαίωσης είναι απολύτως προαιρετική και παρέχεται ως δυνητική επιλογή σε οποιονδήποτε επιθυμεί να την αξιοποιήσει για το κλείσιμο ανέλεγκτων χρήσεων.

Οποιοσδήποτε φορολογούμενος παραλαμβάνει εκκαθαριστικό σημείωμα, αλλά δεν επιθυμεί να υπαχθεί στη ρύθμιση μπορεί να το αγνοήσει χωρίς καμία επίπτωση.

Εκκαθαριστικά σημειώματα αποστέλλονται σε όλους τους φορολογούμενους, εφόσον στο μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται να έχουν ανέλεγκτες χρήσεις την περίοδο 2000-2009 κατά τη διάρκεια των οποίων για τις φορολογικές αρχές θεωρούνταν οικονομικά ενεργοί.

Η επιλογή του φορολογούμενου να μην υπαχθεί στην περαίωση, δεν επιφέρει καμία ειδική δυσμενή συνέπεια και δεν αποτελεί κριτήριο για τη στόχευση μελλοντικών ελέγχων.

Η υπαγωγή του φορολογούμενου στις ρυθμίσεις εκούσιας κατάργησης φορολογικών διαφορών σημαίνει φορολογικό κλείσιμο των χρήσεων που θα επιλέξει να περαιώσει, για τις οποίες δεν χρειάζεται να ελεγχθεί στο μέλλον.

Η επιλογή της αυτοματοποιημένης διαδικασίας αποστολής εκκαθαριστικών και απευθείας εξόφλησης μέσω των τραπεζών έχει ως μοναδικό στόχο τη διευκόλυνση της διαδικασίας και χρόνου και πόρων για όσους φορολογούμενους επιλέξουν να υπαχθούν.

Οποιοσδήποτε φορολογούμενος δεν συμφωνεί με τα δεδομένα του εκκαθαριστικού σημειώματος που θα παραλάβει ή διαπιστώνει λάθη, μπορεί να απευθυνθεί στην αρμόδια ΔΟΥ για επανέλεγχο των στοιχείων πριν από την πραγματοποίηση οποιασδήποτε καταβολής.

Οποιοσδήποτε φορολογούμενος παραλαμβάνει εκκαθαριστικό που θεωρεί ότι με κανένα τρόπο δεν θα έπρεπε να απευθύνεται σε αυτόν - π.χ. δεν είχε ασκήσει ποτέ ελεύθερο επάγγελμα, επιτήδευμα ή επιχειρηματική δραστηριότητα - μπορεί να το αγνοήσει.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση ξεκινάει αυτόματα, εφόσον ο φορολογούμενος αποδεχτεί τα ποσά που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό - ή όπως αυτά τροποποιηθούν από την αρμόδια ΔΟΥ, εφόσον ο ίδιος ο φορολογούμενος έχει απευθυνθεί έχοντας εντοπίσει λάθη - και ξεκινήσει τη διαδικασία εξόφλησης.

Οι φορολογούμενοι που είναι πιστοποιημένοι χρήστες του taxis net, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, θα έχουνε τη δυνατότητα να κατεβάσουν το σημείωμα της περαίωσής τους στη διεύθυνση https://www.gsis.gr/taxisnet/per2010/index.jsp.