2 Νοε 2010

Ανταλλάσσουν κρέας με…σεξ οι χιμπατζήδες

Ιδιότυπες συμφωνίες κατά τις οποίες οι αρσενικοί χιμπατζήδες δίνουν κρέας στις θηλυκές για να κάνουν σεξ έδειξε νέα έρευνα του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ (Γερμανία).

Η ομάδα, της οποίας ήταν επικεφαλής η Δρ Κριστίνα Γκόμες, κατέληξε σε σειρά συμπερασμάτων που ενδέχεται να ανοίξουν νέους ορίζοντες στη τομέα της ζωολογίας που ασχολείται με τα πρωτεύοντα θηλαστικά, αλλά και στις ανθρωπολογικές μελέτες.

Για τους σκοπούς της έρευνας (η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One) η ομάδα παρατήρησε τις συνήθειες πιθήκων στο δάσος Τάι της Ακτής Ελεφαντοστού.

«Μοιραζόμενοι το κρέας που φέρνουν από το κυνήγι, οι αρσενικοί χιμπατζήδες αυξάνουν τον αριθμό των φορών που ζευγαρώνουν και οι θηλυκές αυξάνουν των αριθμό των θερμίδων που λαμβάνουν» είπε η Δρ. Γκόμες. «Όταν ένας αρσενικός μοιράζεται συχνά με μια συγκεκριμένη θηλυκιά, αυτό διπλασιάζει τις φορές που ζευγαρώνει μαζί της, κατ'επέκτασιν διπλασιάζοντας τις πιθανότητες να τη γονιμοποιήσει».

Κάτι άλλο που παρατηρήθηκε ήταν ότι οι αρσενικοί χιμπατζήδες δίνουν κρέας στις θηλυκές (οι οποίες δεν κυνηγούν) ακόμα και όταν αυτές δεν βρίσκονται σε οίστρο, επομένως δεν ζευγαρώνουν. Ωστόσο, αυτό δεν τους πτοεί: «θα μοιραστούν κρέας μαζί τους σήμερα και μπορεί να ζευγαρώσουν αύριο ή μεθαύριο ή ακόμα αργότερα» είπε η Δρ. Γκόμες, που θεωρεί πως πρόκειται για κάτι που θα αλλάξει δεδομένα στις ανθρωπολογικές έρευνες.

«Τα συμπεράσματα αυτά θα βοηθήσουν στην εξερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στις ικανότητες στο κυνήγι και τις αναπαραγωγικές επιδόσεις».