3 Νοε 2010

To Facebook αποκαλύπτει τις πιο «επικίνδυνες» ημερομηνίες για χωρισμούς

H ανάρτηση στο Facebook της λήξης των σχέσεων των χρηστών του, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι χωρισμοί έρχονται όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και όταν μπαίνει η άνοιξη.

Ο ερευνητής Ντέηβιντ ΜακΚάντλες μελέτησε πόσο συχνά μέσα στο χρόνο εμφανίζεται η λέξη «χωρισμός» στις σελίδες των χρηστών του κοινωνικού δικτύου. Δημιούργησε έτσι ένα γράφημα που αποκαλύπτει ότι μέσα στο έτος υπάρχουν «επικίνδυνες» και «ακίνδυνες» ημερομηνίες για χωρισμούς.

Η περίοδος των δύο πρώτων εβδομάδων του Δεκεμβρίου -πριν από τα Χριστούγεννα και οι πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου που σηματοδοτούν την έναρξη της άνοιξης, είναι τα δύο χρονικά διαστήματα που σημειώνονται οι περισσότεροι χωρισμοί.

Πρόκειται για δύο μεγάλα χρονικά «ορόσημα», ένα πολιτισμικό (σημαντικότερη γιορτή και αλλαγή έτους) και ένα φυσικό (τέλος χειμώνα και εκκίνηση νέου κύκλου στη φύση).

Ακολουθούν σε συχνότητα χωρισμού δύο άλλες χαρακτηριστικές περίοδοι, η Μέρα του Αγίου Βαλεντίνου και η Πρωταπριλιά. «Επικίνδυνες» επίσης είναι οι πρώτες καλοκαιρινές εβδομάδες στο τέλος Ιουνίου και στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Οι λιγότεροι χωρισμοί μέσα στο έτος γίνονται τον Αύγουστο (οι άνθρωποι ασχολούνται με άλλα πράγματα τότε�), ενώ πολύ «ακίνδυνοι» μήνες είναι επίσης ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Όμως από τις αρχές Νοεμβρίου αρχίζουν σταδιακά, αλλά σταθερά να αυξάνονται για να κορυφωθούν στα μέσα Δεκεμβρίου.

Μετά, τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου, μειώνονται πάλι και μάλιστα απότομα, με συνέπεια κατά τις μέρες των γιορτών και στην αλλαγή του χρόνου να μην σημειώνονται πολλοί χωρισμοί. Τη μέρα των Χριστουγέννων (25 Δεκεμβρίου) φαίνεται πως συμβαίνουν οι λιγότεροι χωρισμοί του έτους.