2 Φεβ 2010

Αύξηση φόρων για ελεύθερους επαγγελματίες Αύξηση φόρων για ελεύθερους επαγγελματίες

ιπλή φορολογική παγίδα σε ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα σχεδιάζει να στήσει το υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να εντοπίσει αδήλωτα εισοδήματα και κρυφές συναλλαγές.Το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος προβλέπει:

1. Την καθιέρωση του λογιστικού τρόπου προσδιορισμού των εισοδημάτων όλων των επαγγελματιών, δηλαδή έσοδα μείον έξοδα. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται ο ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων επαγγελμάτων, όπως επιχειρήσεων ανέγερσης οικοδομών, εργολάβων, υπεργολάβων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, ΤΑΧΙ, ενοικιαζόμενων δωματίων κ.λπ. Το μέτρο αυτό θα συνδυαστεί με την υποχρεωτική εγκατάσταση ταμειακών μηχανών σε λαϊκές αγορές, ταξί κ.λπ.

2.Τη θέσπιση ενός ελάχιστου ορίου εισοδήματος που θα απαγορεύει στους ελεύθερους επαγγελματίες να εμφανίζουν στις δηλώσεις τους κέρδη χαμηλότερα από αυτό. Το ελάχιστο αυτό όριο θα διαμορφώνεται με βάση τις πραγματικές προσωπικές και οικογενειακές δαπάνες που πραγματοποιεί ο επαγγελματίας. Δηλαδή, θα διαμορφώνεται με βάση το κόστος χρήσης του αυτοκινήτου που κατέχει, της επιφάνειας του σπιτιού του, αλλά και των υπόλοιπων ακινήτων που χρησιμοποιεί.

Επίσης, θα επηρεάζεται από τα δίδακτρα σχολείων, τις αγορές καταναλωτικών αγαθών μέσω καρτών και οποιαδήποτε άλλη δαπάνη θα εκτιμηθεί από τις φορολογικές αρχές ότι μπορεί να εντοπιστεί και να διασταυρωθεί. Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται ακόμη η επιβολή ΦΠΑ σε γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λαχεία, τυχερά παιχνίδια ΟΠΑΠ, εκπαιδευτήρια κ.λπ.

Μέχρι την Παρασκευή ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ανακοινώσει τις κατευθυντήριες γραμμές του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.