17 Απρ 2010

Ξενοδοχείο προτείνει στους πελάτες να κάνουν ποδήλατο για να έχουν ηλεκτρική ενέργεια

Ένα από τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία της Κοπεγχάγης, το Crowne Plaza, θα προτείνει από την Δευτέρα στους πελάτες του να κάνουν... ποδήλατο για να ηλεκτροδοτήσουν το κτήριο του με "πράσινη" ενέργεια. Κάθε πελάτης που θα ανέβει στο ποδήλατο--το οποίο είναι συνδεδεμένο με μια γεννήτρια--και θα παράγει τουλάχιστον 100 βατ την ώρα θα αποζημιωθεί με ένα γεύμα αξίας 200 κορώνων (περίπου 27 ευρώ), όπως είπε η Φρεντερίκε Τούμεργκορντ, υπεύθυνη επί των δημοσίων σχέσεων του ξενοδοχείου.

Στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου θα τοποθετηθούν δύο τέτοια ποδήλατα και οι πελάτες θα μπορούν να παρακολουθούν από μια οθόνη πόση ηλεκτρική ενέργεια παράγουν "κάνοντας οικονομία σε χρήμα και ενέργεια", πρόσθεσε η Τούμεργκορντ. Εκτιμάται ότι ένα άτομο σε όχι και ιδιαίτερα καλή φυσική κατάσταση μπορεί να κάνει πετάλι επί 10 λεπτά και να παράγει 10 βατ την ώρα.

Οι γυμνασμένοι μπορούν να παράγουν έως και 100 βατ μέσα σε μία ώρα. Το Crowne Plaza θεωρείται ως ένα από τα πιο "οικολογικά" ξενοδοχεία του κόσμου. Έχει λάβει μάλιστα πιστοποιητικό Green Building από την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί χρησιμοποιεί τεχνολογίες που σέβονται το περιβάλλον, όπως ηλιακούς συσσωρευτές και ένα σύστημα ψύξης/θέρμανσης που παίρνει ενέργεια από υπόγεια ύδατα.