15 Απρ 2010

Η οικονομία όμηρος των υψηλών spreads

MIA "ανάσα" από τις 400 μονάδες βάσης βρέθηκε χθες το spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς, υπό τις πιέσεις του ευρύτερου προβληματισμού που επικρατούν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.

Χθες το spread επαναπροσέγγισε εκ νέου τα επίπεδα των 400 μονάδων βάσης (έκλεισε στις 393 μ.β. με την απόδοση να επιστρέφει άνω του 7% στο 7,09%), με ανάλογη άνοδο και στα ομόλογα πιο βραχυχρόνιας ωρίμασης, μετά τις δηλώσεις γερμανού αξιωματούχου του Yπουργείου Oικονομικών ότι "η Ελλάδα δεν φαίνεται να προσφεύγει στο πακέτο".

Την ίδια στιγμή το πιστωτικό σύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην άντληση επαρκούς ρευστότητας προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις εργασίες του. Η διατραπεζική αγορά παραμένει κλειστή για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ πιθανές ομολογιακές εκδόσεις καθίστανται απαγορευτικές λόγω κόστους.

Το spread του ελληνικού δεκαετούς τίτλου, μετά τη "βουτιά" 80 μονάδων βάσης τη Δευτέρα (έως τις 332 μ.β), ως αποτέλεσμα της συμφωνίας του eurogroup που εξειδίκευε τους όρους της βοήθειας προς την Ελλάδα, σταθεροποιήθηκε στα επίπεδα των 350 μονάδων βάσης, για να κινηθεί χθες υψηλότερα εν μέσω αμφιλεγόμενων δηλώσεων, κυρίως από Γερμανούς αξιωματούχους, σε σχέση με το "πακέτο".

Σημειώνεται ότι το spread του 2ετούς τίτλου κινήθηκε στις 545 μ.β., του 3ετούς στις 579 μ.β. (και η απόδοση στο 6,85%). Στις 452 μονάδες βάσης ανήλθε το spread του 5ετούς τίτλου, με την απόδοση στο 7,04%. Aνω του 7% η απόδοση και του 7ετούς τίτλου, με το spread στις 463 μονάδες βάσης. Το ασφάλιστρο έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας (CDS) ενισχύεται στις 387,5 μονάδες στην πενταετία, με άνοδο από τα χθεσινά επίπεδα στις 380 μονάδες στο κλείσιμο.

Εν τω μεταξύ, οι Eλληνες αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν ότι στόχος είναι να μη χρησιμοποιηθεί η βοήθεια της Ε.Ε., τη στιγμή που ο Fitch εκτιμά ότι η προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό είναι "θέμα ημερών".