23 Σεπ 2010

Ρώσος μεγιστάνας ο νέος μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου

Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο Dmitry Rybolovlev, είναι ο νέος μεγαλομέτοχος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Τράπεζα Κύπρου, η Odella Resources Ltd (που απέκτησε το 9,7% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας από το Ταμείο Πρόνοιας της Τράπεζας) ανήκει στους επίτροπους Κυπριακού διεθνούς εμπιστεύματος διακριτικής ευχέρειας. Oι δικαιούχοι του εμπιστεύματος είναι ο Dmitriy Rybolovlev και οι δύο θυγατέρες του. Οι επίτροποι εκπροσωπούνται στην Κύπρο από το Δικηγορικό οίκο Ανδρέα Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ.

Ο 43χρονος Rybolovlev σπούδασε ιατρική στο Perm Medical Institute, αναπτύσσοντας μετά το τέλος των σπουδών του επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των λιπασμάτων. Το 1995 έγινε πρόεδρος της εταιρείας Uralkali, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων στην Ρωσία, με έτος ίδρυσης το 1930. Οι μετοχές της εταιρίας εισήχθηκαν στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αντλώντας ένα δισ.δολάρια, με την αξία της εταιρίας να ανέρχεται σε 12,8 δισ.δολάρια τον Φεβρουάριο του 2008.

Ο Ρώσος επιχειρηματίες συγκαταλέγεται μεταξύ των πλουσιοτέρων ανθρώπων στον κόσμο τα τελευταία χρόνια στη φημισμένη λίστα του περιοδικού Forbes. Όπως αναφέρεται στο προφίλ του στο περίοδικο, ο Ρώσος μεγιστάνας έδωσε 100 εκατ. δολάρια μετρητά το 2008 για να αγοράσει την έπαυλη του δισεκατομμυριούχου Donald Trump στο Palm Beach.

Χθες η διοίκηση της τράπεζας Κύπρου εξέφρασε την ικανοποίηση της για την αγορά μεγάλου πακέτου μετοχών της Τράπεζας Κύπρου από την Odella Resources Ltd, εκτιμώντας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις ενδεχομένως να δώσουν αφορμή για νέες επενδύσεις στην Κύπρο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Ανδρέας Ηλιάδης, ανέφερε ότι η επένδυση είναι μακροπρόθεσμη και είπε ότι ο Ρώσος επιχειρηματίας δεν ζήτησε θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας.