23 Σεπ 2010

H πολλή σκέψη φθείρει τον εγκέφαλο


«H πολλή σκέψη τρώει τον αφέντη», λέει ο σοφός λαός και οι επιστήμονες έρχονται να το πιστοποιήσουν. Όσοι λοιπόν σκέφτονται συνεχώς φθείρουν τον εγκέφαλο τους, με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένη μνήμη και να κινδυνεύουν να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα άτομα που σκέφτονται υπερβολικά συγκεντρώνουν στο μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου περισσότερα κύτταρα. Έκαναν λοιπόν το εξής πείραμα. Ζήτησαν από 32 εθελοντές να λάβουν δύσκολες αποφάσεις, καθώς έπρεπε από δύο σχεδόν όμοιες μαύρες και γκρι φωτογραφίες, να αποφασίσουν ποια ήταν πιο ανοιχτόχρωμη.

Αφού είχαν αποφασίσει έπρεπε στη συνέχεια να δηλώσουν πόσο σίγουροι ήταν για την απόφασή τους, βαθμολογώντας από το ένα έως το έξι.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που ήταν πιο σίγουροι για την απόφασή τους και είχαν σκεφτεί περισσότερο, είχαν περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, στον λεγόμενο πρόσθιο προμετωπιαίο φλοιό. Αυτό το σημείο του εγκεφάλου έχει συνδεθεί με αρκετές εγκεφαλικές και πνευματικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου και του αυτισμού.