Ηχηρό ράπισμα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δέχτηκε το «γαλάζιο κράτος» της Ζαχάρως Ηλείας, καθώς κρίθηκε και επίσημα ως παράνομη η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να δώσει με τη διαδικασία του δήθεν κατεπείγοντος σε εργολάβο εξ Αθηνών... με απευθείας ανάθεση και χωρίς νόμιμο διαγωνισμό έργο προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα «Θησέας».
Η απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αποτελεί ουσιαστικά την πλήρη δικαίωση του ρεπορτάζ της «Ε» στις 11/9/2009, η οποία και είχε αποκαλύψει πρώτη το πρωτοφανές οικονομικό σκάνδαλο που επιχειρήθηκε στον Δήμο της Ζαχάρως μετά την επίσης σκανδαλώδη ανέγερση του «αμαρτωλού δημαρχείου» με τα χρήματα της αυστραλιανής κυβέρνησης προς τους πυρόπληκτους.
«Το μεγάλο φαγοπότι που κάποιοι μεθόδευαν προεκλογικά με τη συμμετοχή προσώπων που έχουν διασυνδέσεις με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας σταμάτησε άδοξα. Αποδείχθηκε ότι όλα ήταν στον αέρα και παράνομα και τώρα τον λόγο τον έχει ο εισαγγελέας. Είναι αθλιότητα και ντροπή κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες να μιλάνε για λιτότητα και από την πίσω πόρτα να προβαίνουν σε σκανδαλώδεις αναθέσεις έργων σε "γαλάζιους" παρατρεχάμενους», δήλωσε στην «Ε» ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της δημαρχιακής επιτροπής του Δήμου Ζαχάρως Χαράλαμπος Σαντάρμης, ο οποίος και κατήγγειλε πρώτος στη Δικαιοσύνη το πρωτοφανές οικονομικό σκάνδαλο.
Η 259/2009 απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής του Δήμου Ζαχάρως να αναθέσει σε εργολάβο της Αθήνας έργο προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ είχε προκαλέσει και την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Εργων Ηλείας.
Οπως αναφέρεται στην 13502/10.9.2009 απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το συγκεκριμένο έργο ακυρώνεται καθώς ακυρώνεται η σχετική απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής «ως ουσία και τύπω μη σύννομη», διότι:
«Οπως προκύπτει τόσο από την κρινόμενη απόφαση όσο και από την 3/8/09 εισήγηση του τεχνικού συμβούλου προς τη δημαρχιακή επιτροπή, ο τεχνικός σύμβουλος αυτοβούλως και χωρίς προηγούμενη απόφαση κανενός από τα συλλογικά όργανα του δήμου και χωρίς αυτό να περιλαμβάνεται στις συμβατικές του υποχρεώσεις, προέβη στην κλήση περιορισμένου αριθμού εργοληπτικών επιχειρήσεων και στην αξιολόγηση των προσφορών τους, πράγμα εντελώς απαράδεκτο αφού, όπως προκύπτει από την 2.7.09 σύμβαση, οι υποχρεώσεις τους είναι εντελώς διαφορετικές από αυτή, αφού στη σύμβαση αυτή γίνεται λόγος για εκτέλεση του έργου με δημοπρασία».