26 Σεπ 2009

Ακριβότερα τα διόδια στην Αθηνών-Λαμίας

AYΞANETAI, από την ερχόμενη Τρίτη 29/9, το κόστος των διοδίων στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Αθήνα - Λαμία, ενώ σημειώνονται και μικρές μειώσεις για όσους οδηγούς διανύουν μικρότερες αποστάσεις.

Αναλυτικότερα, σε εφαρμογή τίθεται το νέο σύστημα πληρωμής ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση που διανύει ο χρήστης, με απόφαση της εταιρίας «Νέα Οδός» που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου Ιόνια Οδός από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα, το οποίο κατασκευάζεται με σύμβαση παραχώρησης και περιλαμβάνεται σε αυτόν και το τμήμα του ΠΑΘΕ Αθηνών Ανισόπεδος Κόμβος Μεταμόρφωσης, Μαλιακός - Σκάρφεια και συνδετήριος κλάδος του Σχηματάρι - Χαλκίδα. Με βάση τους όρους της σύμβασης παραχώρησης του συγκεκριμένου έργου που κυρώθηκε από τη Βουλή και προβλέπει την εφαρμογή του νέου συστήματος διοδίων με νέα τέλη και νέους σταθμούς μετωπικούς και πλευρικούς, η χρέωση του αυτοκινήτου Ι.Χ. είναι 0,031 ευρώ ανά χιλιόμετρο πλέον ΦΠΑ.

Συνεπώς, με τη νέα χιλιομετρική χρέωση η απόσταση Αθήνα - Λαμία μετ'Α επιστροφής, από 8,25 ευρώ που στοίχιζε στους οδηγός σήμερα, ανέρχεται πλέον στα 12,6 ευρώ. Ωστόσο, κερδισμένοι από την εφαρμογή της χιλιομετρικής χρέωσης θα είναι όσοι πηγαίνουν στη Χαλκίδα αφού καταργούνται τα διόδια Σχηματαρίου, καθώς και στη Θήβα, όπου αν και λειτουργούν διόδια το αντίτιμο είναι φθηνότερο.