22 Σεπ 2009

Ελεγχοι σε 17.802 εταιρείες με αθεώρητα φορολογικά στοιχεία

Σε φοροελεγκτικό κλοιό μπαίνουν 17.802 επιχειρήσεις που τηρούν αθεώρητα φορολογικά στοιχεία (αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ή λιανικής, τιμολόγια κ.λπ.) καθώς εντοπίστηκαν να χρωστούν στο Δημόσιο μεγάλα ποσά και να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.

Οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που διενεργεί η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έδειξαν ότι οι επιχειρήσεις αυτές, χρησιμοποιούσαν το ευνοϊκό μέτρο της έκδοσης αθεώρητων φορολογικών στοιχείων όχι μόνο «παράνομα», αλλά και ως μέσο για να φοροδιαφεύγουν. Συγκεκριμένα, «πιάστηκαν» να έχουν οφειλές πάνω από 6.000 ευρώ και να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ και δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Παραβάσεις, για τις οποίες η Εφορία απαγορεύει στον επιχειρηματία να συνεχίσει τη δραστηριότητά του, αν δεν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που θεωρούν τα στοιχεία τους με τον κλασικό τρόπο, στις ΔΟΥ ελέγχονται για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αλλά και για τα ασφαλιστικά τους χρέη σε κάθε θεώρηση.