1 Οκτ 2010

«Κόκκινες» απολύσεις από το ΚΚΕ

Εργαζόµενοι αποπέµπονται από την Τυποεκδοτική στον βωµό του... καπιταλισµού.

Οι εγκαταστάσεις της Τυποεκδοτικής στο  Κορωπί. Οι πρώτες φήµες για σειρά  απολύσεων άρχισαν να κυκλοφορούν  από τα τέλη Ιουλίου. Δεξιά, η γενική  γραµµατέας του ΚΚΕ Αλέκα  Παπαρήγα, η οποία δήλωσε: «Σε  όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου  γίνονται απολύσεις. Η Τυποεκδοτική  είναι επιχείρηση που δρα µέσα σε  συνθήκες καπιταλιστικής αγοράς  και εποµένως έχει όλες τις  αντίστοιχες δυσκολίες»
«Σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου γίνονται απολύσεις. Η Τυποεκδοτική είναι επιχείρηση που δρα µέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής αγοράς και εποµένως έχει όλες τις αντίστοιχες δυσκολίες. Είµαστε στόχος µιας επίθεσης που µας παρουσιάζει ως µια κερδοφόρα επιχείρηση. Εµείς έχουµε µεγάλη συρρίκνωση των εργασιών µας. Εµείς παλεύουµε κατά του καπιταλισµού. Θα κλείσουν και µεγάλες επιχειρήσεις».

Η κ. Αλέκα Παπαρήγα δεν µάσησε τα λόγια της. Οι πρώτες φήµες για σειρά απολύσεων στην Τυποεκδοτική Α.Ε. άρχισαν να κυκλοφορούν στα τέλη Ιουλίου. Τα δηµοσιεύµατα για 20 προγραµµατισµένες απολύσεις στην εταιρεία ανά µήνα, αρχής γενοµένης τον Ιούλιο και µέχρι τον Οκτώβριο, αντιµετωπίστηκαν από τον Περισσό ως «µια προσπάθεια κύκλων που έχουν µόνιµο στόχο τους της εταιρεία».

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ανάµεσα στους απολυθέντες είναι εργαζόµενοι που αρνήθηκαν να δώσουν την εισφορά τους, και κατά βάση δεν ήταν µέλη του κόµµατος.

Μόνιµη επωδός του Περισσού ήταν η στοχοποίηση των επιχειρήσεών του, κορωνίδα των οποίων θεωρείται η Τυποεκδοτική Α.Ε. Ωστόσο, µέλη συνδικαλιστικών ενώσεων τις οποίες ελέγχει το ΚΚΕ µέσω του ΠΑΜΕ, έχουν κατά καιρούς καταγγείλει πολλές φορές τα δύο µέτρα και δύο σταθµά του Περισσού. «Η εργοδοσία πετάει τους εργαζόµενους στον δρόµο σα στυµµένες λεµονόκουπες, καλώντας τους να πληρώσουν αυτοί τα σπασµένα της κρίσης που δηµιούργησαν τα υπερκέρδη του κεφαλαίου», σηµείωσαν πρόσφατα σε ανακοίνωσή τους συνδικαλιστικές ενώσεις που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ.

Σε µόνιµη βάση η Οµοσπονδία Τύπου και Χάρτου, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου και Συναφών Επαγγελµάτων και το Σωµατείο Εργαζοµένων στα Πρακτορεία Τύπου, κατήγγειλαν τις απολύσεις σε άλλα µέσα αλλά για την Τυποεκδοτική σήµανε σιωπή.

«Απεργοσπάστες»
Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας προσπαθεί να θάψει ο Περισσός και την ηµέρα που στην Τυποεκδοτική τυπώθηκαν εφηµερίδες στις οποίες η ΕΣΗΕΑ είχε κηρύξει απεργία για την καταβολή δεδουλευµένων: «Ηµασταν δεσµευµένοι εµπορικά», ήταν η απάντηση των «απεργοσπαστών».

Πριν από τις απολύσεις στην Τυποεκδοτική είχε προηγηθεί συνεδρίαση σε επίπεδο ΚΟΒ για περικοπές µισθών στον «Ριζοσπάστη», στο ύψος των µισθών των επαγγελµατικών στελεχών του κόµµατος.

Στο προεκλογικό ντιµπέιτ του Σεπτέµβρη του 2009, η Αλέκα Παπαρήγα απαντούσε σε σχετική ερώτηση για την εταιρεία ότι δεν είναι καπιταλιστική επιχείρηση: «Εµείς, ακριβώς επειδή δεν θέλουµε να εξαρτιόµαστε από τον εκβιασµό επιχειρηµατιών, προσπαθούµε –ιδιαίτερα στον τοµέα της προπαγάνδας και των εκδόσεων – να έχουµε τη δική µας αυτοδυναµία».

ΤΑ ΝΕΑ