24 Οκτ 2010

Στο επίκεντρο των εκλογών τα οικονομικά μέτρα

ME δέος αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ τις δημοσκοπήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου και το προβάδισμα του Γιάννη Δημαρά για τη μητροπολιτική Περιφέρεια Αττικής.
Την τρίτη θέση με διαφορά 5 έως 7 μονάδων καταλαμβάνει ο υποψήφιος της Ν.Δ. Β. Κικίλιας και αφήνει ελάχιστα περιθώρια ο δεύτερος γύρος να μην «παιχτεί» μεταξύ των Γ. Δημαρά και Γ. Σγουρού. Ο κ. Δημαράς φαίνεται ότι λειτουργεί ως «βαλβίδα» εκτόνωσης της δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Ν.Δ. και φυσικά είναι πολυσυλλεκτικός.
Το κυβερνών κόμμα αναγκάζεται να αλλάξει τακτική, επιδιώκοντας την πόλωση που πιθανόν να του δημιουργήσει συσπείρωση.

Στην Ιπποκράτους βλέπουν «έντρομοι» τον υποψήφιο της Ν.Δ. για την Περιφέρεια Aττικής να έρχεται σταθερά τρίτος και μάλιστα σε απόσταση από τον δεύτερο. Παράλληλα οι κ. Σγουρός και Δημαράς εμφανίζουν διαφορά «στήθους».
Σε επιτελικές συσκέψεις του πολιτικού σχεδιασμού στο Yπουργείο Εσωτερικών υπό την προεδρία του κ. Γ. Παπανδρέου, έχουν αναλυθεί όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, πράγμα που αναγκάζει εκ των πραγμάτων τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τη θεσμική ουδετερότητα που επιθυμούσε και να εμπλακεί στη μάχη των εκλογών, αρχίζοντας από τις περιφέρειες που «παίζονται». Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει πολλές παρεμβάσεις στο Λεκανοπέδιο, γνωρίζοντας ότι εάν χαθεί η Περιφέρεια και δημιουργηθούν συνθήκες αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής θα έχει πολλαπλό πρόβλημα. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η πρόσφατη ομιλία του στο Περιστέρι.
Οι μέχρι τώρα προβλέψεις ήταν ότι το τελικό σκορ θα ήταν 9-4 υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Aυτή την ώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να μετατραπεί σε 6-6.

Ο Δήμος της Αθήνας είναι επίσης μια «πονεμένη» ιστορία για το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο κ. Γ. Καμίνης δεν καταφέρνει επί του παρόντος να συγκινήσει το κομματικό ακροατήριο του κόμματος από το οποίο άλλωστε… κρατά αποστάσεις. Επίσης, δεν φαίνεται να έχουν εισέλθει ενεργά στη μάχη και οι βουλευτές του Κινήματος στην Α' Αθήνας.
Αν επαληθευτούν αυτά, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση για τους εξής λόγους.
Η διεθνής εικόνα του κ. Παπανδρέου θα «θαμπώσει», καθώς αυτή την στιγμή προβάλλει ως ο μοναδικός «παίκτης» που θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Επί της ουσίας θα ακυρωθεί και η εικόνα συναίνεσης που δίνουμε προς τα έξω ότι δηλαδή οι Eλληνες υπομένουν τα πρωτόγνωρα μέτρα με καρτερία ως αναγκαία.
Θα μειωθεί και στην Ε.Ε. και διεθνώς η αξιοπιστία του κ. Παπανδρέου ότι μπορεί να τα καταφέρει και φυσικά οι πολυπόθητες επενδύσεις δεν θα έρθουν.

Η ήττα στις εκλογές θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση και σε καμία περίπτωση δεν θα έχει τη νομιμοποίηση επιβολής και άλλων μέτρων εάν χρειαστούν. Παράλληλα η απώλεια της πολιτικής κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ πιθανόν να οδηγήσει σε ένα εκλογικό αιφνιδιασμό και η χώρα να βρεθεί σε ακυβερνησία.
Oλα αυτά έχουν κατατεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων στην κυβέρνηση και αυτό που αναμένεται πλέον είναι ο πρωθυπουργός στις επόμενες εμφανίσεις του (Αλεξανδρούπολη αύριο, Λαμία, Θεσσαλονίκη και φυσικά Αθήνα) να θέτει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αυτά τα διλήμματα που συνοψίζονται στο «ή προχωράμε μπροστά ή οδηγούμαστε σε ανεξέλεγκτη κρίση».

Κική Παππά Ημερησία