21 Οκτ 2010

ΣΟΦΡΙΤΟ: Κερκυραική συνταγή


Κρέας μοσχαρίσιο (νουά κατά προτίμηση)
1 ματσάκι μαϊντανό
1 σκόρδο
1 ποτηράκι ξύδι μπαλσάμικο
Λίγο λάδι

Κόβουμε το κρέας σε φέτες λεπτές. Σε ρηχή κατσαρόλα τηγανίζουμε σε λάδι και από τις δύο πλευρές (μέχρι να ροδίσει) το κρέας αφού το έχουμε αλατοπιπερώσει και αλευρώσει. Βγάζουμε το κρέας. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το μαϊντανό και το σκόρδο ψιλοκομμένα και τα τσιγαρίζουμε λίγο μέχρι να μαραθούν. Όταν "μαραθούν" ρίχνουμε το ξύδι μέχρι να εξατμιστεί το οινόπνευμα (κάνα δύο λεπτά). Προσθέτουμε το κρέας σε στρώσεις και ρίχνουμε από πάνω ΖΕΣΤΟ νερό (μέχρι να το σκεπάσει και 1-2 δάκτυλο παραπάνω) και μαγειρεύουμε ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΙΓΑΝΗ φωτιά μέχρι να δέσει. Κατά διαστήματα δεν το ανακατεύουμε αλλά κουνάμε την κατσαρόλα. Όταν δέσει είναι έτοιμο. Το συνοδεύουμε με ρυζάκι συνήθως, αλλά και με πατάτες τηγανιτές ή βραστές και μακαρόνια ακόμη. Η σάλτσα του δένει με όλα. Καλή επιτυχία.

Σοφρίτο σημαίνει χαμηλό τηγάνισμα. Εχει βενετσιάνικη καταγωγή, θέλει αρκετή υπομονή, χρόνο και ιδιαίτερη φροντίδα. Φαγητό της πόλης και της αστικής τάξης στην Κέρκυρα, λόγο χρόνου και υλικών.