19 Απρ 2008

Σχεδιάζεται αύξηση των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους,και θα ισχύσει από 1/1/2009.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι νέοι αυξημένοι μοναδικοί συντελεστές θα ισχύσουν από την 1-1-2009 και θα αφορούν τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν φέτος και θα φορολογηθούν του χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι οι Μοναδικοί Συντελεστές Καθαρού Κέρδους είχαν αυξηθεί μέχρι και 28 ποσοστιαίες μονάδες την 1-1-2006 για τη συντριπτική πλειονότητα των επαγγελμάτων, ενώ σε κάποιες επαγγελματικές δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, όπως οι χρηματιστηριακές εταιρείες, ασφαλιστικοί σύμβουλοι κλπ., οι Μοναδικοί Συντελεστές Καθαρού Κέρδους είχαν μειωθεί έως και 60%.

Οι ΜΣΚΚ είναι ουσιαστικά το εργαλείο που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των φορολογητέων εισοδημάτων των μικρομεσαίων επαγγελματιών, που επιλέγουν τη διαδικασία της αυτόματης περαίωσης, για την περαίωση της διαχειριστικής χρήσης χωρίς έλεγχο καθώς και για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων των επιχειρήσεων που δεν τηρούν βιβλία ή τηρούν βιβλία α κατηγορίας.

Χρησιμοποιούνται, επίσης, κατά τον φορολογικό έλεγχο για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων και των προστίμων στις περιπτώσεις απόρριψης των βιβλίων ως ανακριβών.

Ετσι, όσο μεγαλύτεροι είναι οι ΜΣΚΚ τόσο περισσότερους φόρους θα πληρώνουν όσοι επιλέγουν την αυτόματη περαίωση, καθώς και οι χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που δεν τηρούν βιβλία ή τηρούν βιβλία α κατηγορίας, ενώ σημαντικά υψηλότερα θα είναι τα πρόστιμα και για τους φοροφυγάδες.

Για την αλλαγή των ΜΣΚΚ, με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, συστήθηκε επιτροπή από υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων, με εντολή, όπως καθορίζεται στην απόφαση, έως το τέλος Ιουνίου να υποβάλουν συγκεκριμένη πρόταση:

1. Για την αναμόρφωση και συμπλήρωση των ισχυόντων πινάκων ΜΣΚΚ με νέα επαγγέλματα, που προέκυψαν από την οικονομική και τεχνολογική εξέλιξη.

2. Για την τροποποίηση των ήδη καθορισθέντων ΜΣΚΚ επαγγελμάτων, για τα οποία έχουν μεταβληθεί οι οικονομικές συνθήκες εκμετάλλευσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύσταση της επιτροπής έγινε προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να «περάσει» τη νέα αύξηση των ΜΣΚΚ, ως αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους ενδιαφερομένους, και να αμβλύνει τις αντιδράσεις των θιγομένων και την κριτική της αντιπολίτευσης για την αύξηση των ΜΣΚΚ σε εκατοντάδες κατηγορίες εμπορικών και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Η αύξηση των ΜΣΚΚ θα πλήξει κυρίως εμπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 και 150.000 ευρώ αντίστοιχα, που έχουν δυνατότητες υπαγωγής στη διαδικασία της αυτοπεραίωσης, καθώς και τις χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία α κατηγορίας ή δεν τηρούν βιβλία, όπως είναι πλανόδιοι λιανοπωλητές, πωλητές αγροτικών προϊόντων σε λαϊκές αγορές, τα πρατήρια υγρών καυσίμων κλπ., τα κέρδη των οποίων υπολογίζονται εξωλογιστικά με βάση τους ΜΣΚΚ.