6 Απρ 2008

Εξόφληση: 15 οδηγίες για δύσκολα ραντεβού με τον έφορο

Πώς εξοφλούνται τα ληξιπρόθεσμα χρέη; Πώς παίρνουμε φορολογική ενημερότητα; Ποιος και πότε πληρώνει ΦΠΑ; Τι φόρους πληρώνουμε κατά την απόκτηση ακινήτου; Πόσα τσιγάρα ή ποτά μπορούμε να πάρουμε όταν ταξιδεύουμε σε τρίτες χώρες;

Τις απαντήσεις σε συνολικά 15 καθημερινά ερωτήματα που έχουν εκατομμύρια φορολογούμενοι πολίτες δίνει η Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε ένα ιδιαίτερα κατατοπιστικό εγχειρίδιο. Πληροφορίες από το πώς θα γλιτώσετε το χρέος ως πτωχοί οφειλέτες μέχρι τι μπορούν να εισάγουν ατελώς στην Ελλάδα όσοι διαμένουν στο εξωτερικό.

1 Κληρονομιές -γονικές παροχές
Στην εφορία της κατοικίας του κληρονομούμενου υποβάλλεται εντός εξαμήνου από τον θάνατο ή τη δημοσίευση της διαθήκης η δήλωση κληρονομιάς. Η δήλωση δωρεάς υποβάλλεται στον τόπο κατοικίας του δωρητή και της γονικής παροχής, στην κατοικία του γονέα.

2 Μεταβίβαση ακινήτων
Οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης για αγορά ακινήτου, καθώς και αυτόματου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής σε αγορά μεταχειρισμένου που αποκτήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου 2006 και επιβαρύνουν τον πωλητή και τον αγοραστή αντίστοιχα, υποβάλλονται πριν από τη σύνταξη του συμβολαιογραφικού συμβολαίου και ο φόρος καταβάλλεται εφάπαξ.

3 Ενιαίο Τέλος Ακινήτων
Η Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων, έντυπο Ε9, υποβάλλεται μέχρι τις 31 Μαρτίου 2008 και το ΕΤΑΚ 0,1% καταβάλλεται για κάθε ακίνητο πλην της πρώτης κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. και αξίας μέχρι 300.000 ευρώ και των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων. Ειδικά για φέτος, λόγω αδυναμίας εντοπισμού της πρώτης κατοικίας από τη μεγαλύτερης αξίας κατοικία αφαιρείται ποσό 300.000 ευρώ και φορολογείται το υπόλοιπο. Το τέλος δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με εξαίρεση ημιτελή κτίσματα, βοηθητικούς χώρους, γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίρια και κτίσματα σε δημοτικά ή κοινοτικά διαμερίσματα μέχρι 1.000 κατοίκων.
Η Δήλωση Ενιαίου Τέλους, που φθάνει στο 0,6% για τα νομικά πρόσωπα, υποβάλλεται μέχρι τις 15 Μαΐου και εντός δέκα εργάσιμων ημερών αναλόγως του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ. Το τέλος περιορίζεται στο 0,3% για ημεδαπά και αλλοδαπά νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επιδιώκουν κοινωφελείς, θρησκευτικούς, εκπαιδευτικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς, και στο 0,1% για ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα στην παραγωγή ή την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας. Το τέλος πληρώνεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη με την υποβολή της δήλωσης.

4 ΦΠΑ
Η περιοδική δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά, ανεξάρτητα αν είναι χρεωστικό, μηδενική ή πιστωτική. Οι επιτηδευματίες που τηρούν βιβλία Γ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων τις υποβάλλουν υποχρεωτικά μέσω του taxisnet και προαιρετικά όσοι τηρούν Α ή Β κατηγορίας. Μέσω του taxisnet υποβάλλονται υποχρεωτικά και οι εμπρόθεσμοι αρχικοί ανακεφαλαιωτικοί πίνακες ενδοκοινοτικών αποκτήσεων ή παραδόσεων αγαθών.
Σε χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται οι υπηρεσίες επισκευής ποδηλάτων, υποδημάτων, δερμάτινων, ανακαίνισης και επισκευής παλαιών ιδιωτικών κατοικιών, καθώς και τεχνολογικά βοηθήματα για ανάπηρους.

5 ΦΠΑ αγροτών και ταξί
Οι αγρότες δικαιούνται επιστροφής ΦΠΑ (υποβολή αίτησης από 1/3 έως 31/7) με κατ' αποκοπή συντελεστές 4% για προϊόντα αλιείας, δασικά και αγροτικές υπηρεσίες και 7% για τα υπόλοιπα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής. Οι αλιείς καταβάλλουν τον κατ' αποκοπή ΦΠΑ με έκτακτη δήλωση σε δύο δόσεις μέχρι 20/6 και 20/12 και οι εκμεταλλευτές ταξί μέχρι 15/6 και 15/12 κάθε χρόνου.

6 Συγκεντρωτικές καταστάσεις
Υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω του διαδικτύου και αποσκοπούν στη διασταύρωση των συναλλαγών με στόχο τον εντοπισμό των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν.

7 Ληξιπρόθεσμα χρέη
Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να εξοφλήσετε εμπρόθεσμα το χρέος σας, μπορείτε αν υπαχθείτε σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, με αίτημα στον έφορο (και πληρωμή παραβόλου) για οφειλή μέχρι 200.000 ευρώ και για μεγαλύτερα ποσά απαιτείται σύμφωνη γνώμη του δικαστικού τμήματος, ενώ για οφειλές άνω των 600.000 ευρώ το αίτημα υποβάλλεται στον υπουργό Οικονομικών και με γνωμοδότηση της Επιτροπής Παροχής Διευκολύνσεων.
Έναντι όσων είναι συνεπείς σε εξόφληση χρεών αναστέλλονται διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως πλειστηριασμοί, προσωποκράτηση και ποινικά. Οι φορολογούμενοι έχουν δε τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα άρσης κατασχέσεων και εξάλειψης υποθηκών ή μεταφοράς αυτών σε άλλα ακίνητα του οφειλέτη ή τρίτου.

8 Πτωχοί οφειλέτες
Με αίτημά τους ζητούν τη ρύθμιση των χρεών μέσω Επιτροπής αν η οφειλή είναι μέχρι 600.000 ευρώ (εξόφληση έως 90 δόσεις, με μερική απαλλαγή από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, προσαυξήσεις ή πρόστιμα), τη διαδικασία εξωπτωχευτικού συμβιβασμού για χρέη άνω των 600.000 ευρώ (μέχρι 60 δόσεις με μερική απαλλαγή από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής) και μέσω της γνωμοδοτικής επιτροπής σε κήρυξη πτώχευσης.

9 Φορολογική ενημερότητα
Χορηγείται μετά από αίτημα του φορολογούμενου από οποιαδήποτε εφορία κι εφόσον έχει υποβάλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις και δεν χρωστάει ούτε ένα λεπτό ή έχει ρυθμίσει τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Φορολογική ενημερότητα χορηγεί μέσω φαξ ή internet η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε πιστοποιημένους φορείς ή τα ΚΕΠ. Το αποδεικτικό ισχύει 4 μήνες, αν δεν υπάρχουν οφειλές, ή 1 μήνα στην αντίθετη περίπτωση.

10 Απόδοση ΑΦΜ
Με υποβολή του ειδικού εντύπου Μ1 στην εφορία της κατοικίας και επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο για αλλοδαπούς.

11 Έναρξη εργασιών
Με την υποβολή του εντύπου Μ2 στην εφορία της έδρας της επιχείρησης για φυσικά πρόσωπα και το Μ3 από τα νομικά. Απαραίτητη η άδεια διαμονής από αλλοδαπούς υπηκόους. Ακόμη, συνυποβάλλονται τίτλος κυριότητας ή μισθωτήριο συμβόλαιο, βεβαίωση εγγραφής ή απαλλαγής από ασφαλιστικό φορέα και βεβαίωση ελέγχου επωνυμίας και διακριτικού τίτλου από οικείο επιμελητήριο.
Με τα έντυπα Μ2 (φυσικά πρόσωπα) και Μ3 (νομικά πρόσωπα) δηλώνεται η μεταβολή εργασιών εντός 30 ημερών από την πραγματοποίησή της και με το Μ4 από τα φυσικά πρόσωπα εντός 10 ημερών και εντός 30 ημερών από τα νομικά πρόσωπα η διακοπή εργασιών.

12 Τέλη χαρτοσήμου
Σε οκτώ περιπτώσεις έχουν καταργηθεί τα τέλη: αποδοχές από μίσθωση εργασίας και σύμβαση έργου που δημιουργεί δεσμούς εξάρτησης, συντάξεις και ασφαλιστικές παροχές, αποζημιώσεις από εργατικό ατύχημα ή απόλυση, συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή, βεβαίωση περί υποβολής δήλωσης έναρξης ή μεταβολής εργασιών, αποζημιώσεις από ασφαλιστικές εταιρείες, δάνεια μετά τόκων από ΟΕΚ και κέρδη επιχειρήσεων για διαχειριστικές περιόδους από 1.1.2005 και μετά.

13 Τέλη κυκλοφορίας
Πληρώνονται κάθε χρόνο από 1ης Νοεμβρίου μέχρι 31η Δεκεμβρίου και οφείλονται για όλο τον χρόνο, ανεξαρτήτως των μηνών κυκλοφορίας του οχήματος. Για οχήματα σε ακινησία για να μην πληρωθούν τέλη κατατίθενται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας στην εφορία και το όχημα φυλάσσεται σε ιδιωτικό κλειστό χώρο. Για άρση της ακινησίας πληρώνονται τα τέλη του χρόνου, όταν το όχημα θα τεθεί σε κυκλοφορία.
Οι μεταβιβάσεις οχημάτων γίνονται πλέον στην υπηρεσία Μεταφορών της νομαρχίας από όπου και εκδίδεται η άδεια κυκλοφορίας.

14 Ατελής εισαγωγή οχημάτων
Ανάπηροι, τυφλοί, νοητικά καθυστερημένοι και οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία ή αιμορροφιλία ή νεφρική ανεπάρκεια ηλικίας από 4 έως 70 ετών απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης οχημάτων μέχρι 1.650 κυβικά ή μέχρι και 3.650 κυβικά (σε αναπηρία 100%).
Απαλλαγή από το τέλος έχουν οι πολύτεκνοι (απαλλαγή και για δεύτερη φορά μετά από μια πενταετία) και οι τρίτεκνοι για οχήματα μέχρι 2.000 κυβικά, ενώ για μεγαλύτερου κυβισμού το τέλος μειώνεται 50%.

15 Μετοικεσία - ατέλειες
Παρέχεται ατελής μεταφορά των προσωπικών ειδών (οικοσκευή και μέσα μεταφοράς) στην Ελλάδα σε άτομα (πλην φοιτητών) που είχαν τη συνήθη κατοικία τους στο εξωτερικό την τελευταία διετία. Τα οχήματα πρέπει να τα είχαν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον έξι μήνες στο εξωτερικό για να έχουν πλήρη απαλλαγή από δασμό, ΦΠΑ και τέλος ταξινόμησης.
Σε όσους διαμένουν στο εξωτερικό τούς παρέχεται η δυνατότητα προσωρινής εισαγωγής οχήματος στην Ελλάδα για έξι μήνες και κατόπιν ακινητοποιούνται.
Οι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες μπορούν να μεταφέρουν στις αποσκευές τους είδη αξίας μέχρι 175 ευρώ ή 90 ευρώ για άτομα ηλικίας κάτω των 15 ετών ή 15 ευρώ για όσους κατοικούν ή εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές. Επίσης, παρέχεται απαλλαγή για 200 τεμάχια τσιγάρα ή 100 σιγαρίλος ή 50 πούρα ή 250 γραμμάρια καπνό, για 2 λίτρα κοινά κρασιά ή 1 λίτρο λοιπά οινοπνευματώδη.