15 Απρ 2008

Συμπλήρωση εντύπου Ε3 για Τεχνικές και Οικοδομικές Επιχειρήσεις

Με τo άρθρο 12 του ν. 3522/2006, με το οποίο αντικαταστάθηκε το άρθρο 34 του ΚΦΕ επήλθαν μεταβολές στον τρόπο προσδιορισμού των καθαρών κερδών των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την ανέγερση και πώληση οικοδομών ή την εκτέλεση δημόσιων και ιδιωτικών τεχνικών έργων.

Ο πίνακας ΙΓ' «αναλυτική κατάσταση προσδιορισμού καθαρών κερδών τεχνικών και οικοδομικών επιχειρήσεων» προέρχεται από την ενοποίηση των πινάκων ΙΓ', ΙΔ' και ΙΕ' του εντύπου Ε3 οικον. έτους 2007 (χρήση 2006). Ο νέος πίνακας ΙΓ' έχει περισσότερες γραμμές τέσσερις για τις τεχνικές και τέσσερις για τις οικοδομικές επιχειρήσεις. Στην περίπτωση όμως που αυτές δεν επαρκούν θα επισυνάπτεται από την επιχείρηση πίνακας με την ίδια γραμμογράφηση τα αθροίσματα του οποίου θα μεταφέρονται στην 4η γραμμή των υποπινάκων, έτσι ώστε οι κωδικοί 612 και 616 (για τις τεχνικές επιχειρήσεις) καθώς και 684, 687 και 690 (για τις οικοδομικές επιχειρήσεις) να περιέχουν τα συνολικά ποσά των αντίστοιχων στηλών (ακαθάριστα έσοδα, καθαρά κέρδη κλπ.) των επιχειρήσεων.

Αναλυτικότερα, α) Οι υπόχρεοι της παρ. 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ (πλην κοινοπραξιών) στους οποίους συμμετέχουν νομικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 101 και οι οποίοι κατά τη χρήση 2007 ασχολούντο παράλληλα με την ανέγερση και πώληση οικοδομών των οποίων η άδεια οικοδομής εκδόθηκε πριν και μετά από την 1.1.2007, πρέπει να συνυποβάλουν τις ακόλουθες καταστάσεις:

Για οικοδομές των οποίων η άδεια εκδόθηκε από την 1.1.2007 και μετά

-Κατάσταση ανά διεύθυνση οικοδομών.

-Αναλυτική κατάσταση των ακαθαρίστων εσόδων που προέκυψαν μέσα στη διαχειριστική περίοδο 2007 από την πώληση κάθε μιας χωριστά οριζόντιας ιδιοκτησίας ή άλλου κτιρίου, που ανήκει σε οικοδομή της πιο πάνω περίπτωσης (ημιτελή ή ολοκληρωμένη).

-Κατάσταση προσδιορισμού των κερδών από την πώληση των πιο πάνω οικοδομών.

Για οικοδομές των οποίων η άδεια εκδόθηκε πριν από την 1.1.2007

Αναλυτική κατάσταση προσδιορισμού των τεκμαρτών κερδών, που προέκυψαν μέσα στη διαχειριστική περίοδο 2007 από πωλήσεις οικοδομών των οποίων η άδεια οικοδομής εκδόθηκε πριν από την 1/1/2007.

Αντίθετα, οι πιο πάνω επιχειρήσεις θα προσδιορίσουν με λογιστικό τρόπο τα κέρδη από την πώληση μέσα στη χρήση 2007 αποπερατωμένων οικοδομών των οποίων η άδεια εκδόθηκε από την 1.1.2007 και μετά αφού λάβουν υπόψη τους τα οικονομικά δεδομένα που αφορούν τις οικοδομές αυτές. Σχετικά με τις κοινές δαπάνες που βαρύνουν τις παλαιές αλλά και τις νέες οικοδομές θα πρέπει να γίνει επιμερισμός τους ανάλογα με το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων από την πώληση παλαιών και νέων οικοδομών μέσα στη χρήση.

Οι ατομικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα της παρ.4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ στα οποία ΔΕΝ συμμετέχουν νομικά πρόσωπα του άρθρου 101 που ασχολούνται με την ανέγερση και πώληση οικοδομών και τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ, στην περίπτωση πώλησης μέσα στη χρήση 2007 ημιτελούς οικοδομής της οποίας η άδεια ανέγερσης εκδόθηκε μετά την 1.1.2007, θα προσδιορίσουν τα κέρδη τους από την εν λόγω οικοδομή μόνο με τεκμαρτό τρόπο και δεν θα προστεθεί σε αυτά το 40% της διαφοράς λογιστικών-τεκμαρτών κερδών στην περίπτωση που τα λογιστικά κέρδη είναι μεγαλύτερα από τα τεκμαρτά, καθόσον η διαφορά αυτή προστιθέμενη στα τεκμαρτά κέρδη δηλώνεται στη χρήση που ολοκληρώνεται η ανέγερση της οικοδομής και εκπίπτει ο φόρος που έχει καταβληθεί με την προηγούμενη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Οι ατομικές επιχειρήσεις και οι υπόχρεοι της παρ. 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ (πλην κοινοπραξιών στις οποίες συμμετέχουν νομικά πρόσωπα του άρθρου 101 του ΚΦΕ), που ασχολούνται με την κατασκευή δημόσιων ή ιδιωτικών τεχνικών έργων και κατά τη χρήση 2007 εκτελούσαν παράλληλα, έργα των οποίων η αρχική σύμβαση ανάληψης υπεγράφη πριν από την 1.1.2007 και μετά από αυτήν, συνυποβάλλουν χωριστές καταστάσεις των εκτελούμενων έργων καθώς και των ακαθαρίστων εσόδων και καθαρών κερδών για τα έργα των οποίων η αρχική σύμβαση ανάληψης υπεγράφη πριν και μετά την ημερομηνία αυτή.

Επισημαίνεται ότι για τα τεχνικά έργα των οποίων η αρχική σύμβαση ανάληψης υπεγράφη μέχρι 31.12.2006, τα κέρδη θα προσδιορισθούν με τεκμαρτό τρόπο ενώ για τα τεχνικά έργα των οποίων η σύμβαση ανάληψης υπεγράφη μετά την 1.1.2007 το τελικό αποτέλεσμα (κέρδη ή ζημίες) θα προσδιορισθεί με λογιστικό τρόπο.

Τέλος, από 31.12.2007 καταργήθηκε η απαλλαγή, λόγω αντικειμένου εργασιών, των τεχνικών επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ από την υποχρέωση σύνταξης απογραφής.