5 Απρ 2008

ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ – ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Πως μπορεί να καλυφθούν τα τεκμήρια διαβίωσης;
Το τεκμήριο δηλαδή η διαφορά μεταξύ του πραγματικού εισοδήματος και της τεκμαρτής δαπάνης μηδενίζεται ή περιορίζεται με:
α) Πραγματικά εισοδήματα του ιδίου του φορολογουμένου της συζύγου του ή των προσώπων που συνοικούν και τον βαρύνουν τα οποία απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται κατά ειδικό τρόπο ή δεν θεωρούνται εισόδημα.
β) χρηματικά ποσά που προέρχονται από εκποίηση περιουσιακών στοιχείων.
γ) εισαγωγή συναλλάγματος που δεν εκχωρείται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος με την επιφύλαξη των ειδικότερων προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος για τη αναγνώριση του.
δ) Δάνεια τα οποία έχουν ληφθεί και αποδεικνύονται με έγγραφα στοιχεία που φέρουν βέβαιη ημερομηνία.
Ειδικά τα δάνεια που επικαλείται ο φορολογούμενος προκειμένου να καλύψει δαπάνη για απόκτηση περιουσιακού στοιχείου πρέπει να έχουν ληφθεί πριν τη πραγματοποίηση της σχετικής δαπάνης.
ε) Δωρεές ή γονικές παροχές εφόσον η σχετική δήλωση για αυτές έχει υποβληθεί μέχρι τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η δαπάνη.
στ) Ανάλωση κεφαλαίου που αποδεδειγμένα έχει φορολογηθεί κατά τα προηγούμενα έτη ή νόμιμα έχει απαλλαγεί από το φόρο.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση των ποσών αυτών είναι να αναγράφονται στις δηλώσεις και να αποδεικνύονται από νόμιμα έγραφα.
Ισχύουν οι άτυπες δωρεές για τη κάλυψη τεκμηρίων;
Οι πραγματικές δωρεές και γονικές παροχές καλύπτουν τη διαφορά πραγματικού εισοδήματος και τεκμαρτής δαπάνης, εφόσον η σχετική δήλωση δωρεάς ή γονικής παροχής, υποβληθεί μέχρι τέλους του έτους που έγινε η δαπάνη. Αυτονόητο είναι, ότι ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. εξετάζει εάν η δωρεά είναι πραγματική. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η δωρεά είναι εικονική δεν λαμβάνεται υπόψη.

Προκειμένου να καλύψει κάποιος το τεκμήριο με ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών, πόσες δηλώσεις μπορεί να επικαλεστεί.
Ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να ανατρέξει σε όσα έτη επιθυμεί και να επικαλεστεί εισοδήματα που φορολογήθηκαν ή απαλλάσσονται του φόρου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προκύπτουν από το εκκαθαριστικό σημείωμα τα στοιχεία αυτά και η δυνατότητα διασταύρωσής τους με τα στοιχεία που τηρούνται στη Δ.Ο.Υ..
Ποιά αξία λαμβάνεται υπόψη ως αξία πώλησης ακινήτου για τη κάλυψη της διαφοράς τεκμηρίου.
Ως τίμημα πώλησης λαμβάνεται εκείνη που αναγράφεται στο συμβόλαιο πώλησης ανεξάρτητα αν η αξία είναι μεγαλύτερη της αντικειμενικής.
Στη περίπτωση που οι σύζυγοι ευρίσκονται σε διάσταση ή έχουν διαζύγιο για τη κάλυψη του τεκμηρίου τους με ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών μπορούν να ανατρέξουν και στα έτη της έγγαμης συμβίωσης;
Κατά τη διάρκεια του γάμου για τη κάλυψη των τεκμηρίων λαμβάνεται υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα. Μετά τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης καθένας από τους συζύγους έχει το δικαίωμα να επικαλεστεί από τις κοινές δηλώσεις που είχαν υποβληθεί κατά το διάστημα αυτό μόνο τα δικά του εισοδήματα.