18 Απρ 2008

Καταργείται ο φόρος για συγκέντρωση κεφαλαίου

Στην οριστική κατάργηση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου 1% για τη σύσταση εταιρειών, τη μετατροπή και την αύξηση του κεφαλαίου τους, αναμένεται να προχωρήσει σταδιακά το υπουργείου Οικονομίας προκειμένου να διευκολύνει την προσέλκυση και ναυτιλιακών κεφαλαίων στην εθνική οικονομία.


Πότε επιβάλλεται ο φόρος

Ο φόρος 1% στη συγκέντρωση κεφαλαίων θεσπίστηκε το 1986 με τον νόμο 1676, επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργό Οικονομικών τον Δημήτρη Τσοβόλα.

Ο φόρος επιβαρύνει εμπορικές εταιρείες, κοινοπραξίες, συνεταιριστικές οργανώσεις, οποιαδήποτε εταιρεία, νομικό πρόσωπο, εφόσον ο σκοπός που επιδιώκουν τα πρόσωπα αυτά είναι κερδοσκοπικός και το υποκατάστημα ξένης εταιρείας. Πότε επιβάλλεται:

Τη σύσταση των εταιρειών που υπάγονται στις διατάξεις του άρ. 17 του ν. 1676/86 και την αύξηση του κεφαλαίου τους, με εισφορά περιουσιακών στοιχείων.

Τη μετατροπή προσώπου, που δεν υπάγεται στο άρ. 17, σε πρόσωπο που υπάγεται καθώς και τη συγχώνευση προσώπου που δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου με πρόσωπο υπάγεται.

Την αύξηση του ενεργητικού των εταιρειών του άρ. 17, με εισφορά περιουσιακών στοιχείων οποιουδήποτε είδους για χορήγηση δικαιωμάτων ίδιας φύσης με εκείνα που έχουν οι εταίροι, όπως το δικαίωμα ψήφου.

Την αύξηση του ενεργητικού των εταιρειών που γίνεται με την παροχή υπηρεσιών από μέλος αυτών, οι οποίες διαφοροποιούν τα δικαιώματα ή αυξάνουν την αξία των μεριδίων.

Το δάνειο, εφόσον ο δανειστής έχει δικαίωμα σε ποσοστό στα εταιρικά κέρδη.

Το δάνειο με εταίρο, τη σύζυγο ή τέκνο, καθώς και το δάνειο, που συνάπτει με τρίτο πρόσωπο, εάν έχει εγγυηθεί κάποιος εταίρος, με την προϋπόθεση ότι τα δάνεια αυτά έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, που έχει και η αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου.

Τη διάθεση παγίων κεφαλαίων ή κεφαλαίων κίνησης σε υποκατάστημα στην Ελλάδα από ξένη εταιρεία.