30 Οκτ 2008

Ταχυδρομήθηκαν σε 110.000 ιδιοκτήτες τα εκκαθαριστικά του φόρου κατοχής ακινήτων

Από την Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου, θα αρχίσουν να φθάνουν σε 110.000 ιδιοκτήτες τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων.

Ο φόρος θα κυμαίνεται από 100 έως 150 ευρώ κατά μέσο όρο και θα πληρωθεί σε μία δόση έως το τέλος Νοεμβρίου.
Η πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών αφορά κυρίως σε περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι εκτός από την κύρια κατοικία τους έχουν στην κατοχή τους ένα ή το πολύ δυο ακίνητα, όπως είναι μια εξοχική κατοικία, ένα διαμέρισμα, ένα οικόπεδο ή μια αποθήκη και θέση στάθμευσης (με χιλιοστά ιδιοκτησίας στο οικόπεδο) στην πολυκατοικία όπου διαμένουν.

Ο φόρος κατοχής ακινήτων υπολογίζεται με συντελεστή 1 τοις χιλίοις επί ειδικής αξίας των ακινήτων η οποία προσομοιάζει στην αντικειμενική τιμή. Η επιβάρυνση για εκατομμύρια φορολογουμένους προκύπτει επειδή το υπουργείο Οικονομικών έχει θεσπίσει ότι ανεξάρτητα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, ο φόρος δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από 1 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που έχει μια εξοχική κατοικία 100 τετραγωνικών μέτρων αντικειμενικής αξίας 40.000 ευρώ, αντί για 40 ευρώ φόρο ακινήτων (1 τοις χιλίοις) θα καταβάλλει 100 ευρώ, δηλαδή ένα ευρώ ανά τετραγωνικό.

Από το ΕΤΑΚ απαλλάσσεται η πρώτη κατοικία αν η αντικειμενική της αξία είναι μέχρι 300.000 ευρώ και η επιφάνεια της μέχρι 200 τετραγωνικά μέτρα. Αν κάποιος ιδιοκτήτης έχει δύο κατοικίες από 40 τμ έκαστη, τότε για τη δεύτερη θα κληθεί να πληρώσει το ΕΤΑΚ.

Πηγή: in.gr