24 Οκτ 2008

Πες μου τι δουλειά κάνεις, να σου πω αν θα πάθεις Αλτσχάιμερ


Μπορεί οι εικονιζόμενοι να μην περνούν το τελευταίο διάστημα τις πιο λαμπρές επαγγελματικές ημέρες τους καθώς ζουν σε ένα καθεστώς παραφροσύνης και άγχους λόγω της οικονομικής κρίσης, ωστόσο μπορούν να δουν την κατάσταση λίγο πιο μακροπρόθεσμα και να χαρούν αφού- αν βγουν σώοι και αβλαβείς από όσα τους συμβαίνουν τώρα- τουλάχιστον δεν θα εμφανίσουν αργότερα στη ζωή τους τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Μια νέα μελέτη ιταλών ειδικών έδειξε ότι τα επαγγέλματα που είναι απαιτητικά εξασκώντας το μυαλό σώζουν τον εγκέφαλο από την άνοια. Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες άτομα που δεν είχαν πανεπιστημιακή μόρφωση και δεν είχαν συνεχίσει την... εκγύμναση του εγκεφάλου τους μέσω ενός απαιτητικού πνευματικώς επαγγέλματος εμφάνιζαν πολύ ταχύτερη καταστροφή των ιστών του εγκεφάλου.

Σύμφωνα
με τους ερευνητές, στα εξασκημένα πνευματικώς άτομα ο εγκέφαλος φαίνεται ότι αντεπεξέρχεται καλύτερα στην «επίθεση» της Αλτσχάιμερ δημιουργώντας πιθανώς ένα «γνωστικό απόθεμα» το οποίο βοηθά στις δύσκολες στιγμές, όταν η απώλεια μνήμης καραδοκεί.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ