30 Οκτ 2008

Σοκ από την απόσυρση Εθνικής από τα δάνεια ΟΕΚ

Τη στιγμή που η κυβέρνηση στηρίζει σκανδαλωδώς τους τραπεζίτες, η μία μετά την άλλη οι τράπεζες αποσύρονται από τα στεγαστικά προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

Χθες και η Εθνική ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη σύμβαση για τη δανειοδότηση των εργατοϋπαλλήλων και συνταξιούχων (σημ. με επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας 3,75% συν περίπου 1,5% περιθώριο κέρδους), επικαλούμενη την κάλυψη του σχετικού πλάνου (χορήγηση δανείων 1,5 δισ. ευρώ).

Ωστόσο ο λόγος είναι προσχηματικός και η πραγματική αιτία είναι τα επιτόκια χορηγήσεων, αφού οι τράπεζες που έφυγαν πρώτες (Alpha, Eurobank κ.ά.) ζητούσαν επιτόκια της διατραπεζικής (άνω του 5%) συν περιθώριο κέρδους (άνω του 7% συνολικά).

Μετά την εξέλιξη αυτή, οι υποψήφιοι δανειολήπτες αναμένεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα τόσο χρηματοδότησης του ακινήτου τους, αφού η ΕΤΕ εξυπηρετούσε το 50% των δικαιούχων, όσο και κόστους χρήματος, αφού ο ανταγωνισμός στενεύει. Οι λοιπές τράπεζες ενδέχεται να περιορίσουν τη χρηματοδότηση στο 70% της εμπορικής, ή ακόμη και στο ύψος της αντικειμενικής αξίας. Αλλά οι εργαζόμενοι δεν έχουν αποταμιεύσεις για να καλύψουν το υπόλοιπο ποσό, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την αγορά στέγης.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η οικοδομή αναμένεται να υποστεί και νέο χτύπημα, προκαλώντας πρόσθετη ανεργία.

Μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης της Εθνικής να αποσυρθεί, η κ. Πετραλιά επικοινώνησε με τον Τ. Αράπογλου, προκειμένου να επανέλθει στη σύμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Εθνικής έδειξε έκπληξη για την απόφαση αυτή, την απέδωσε σε υφισταμένους και δεσμεύτηκε να την επανεξετάσει.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/10/2008