12 Αυγ 2009

Το χρήμα ανακουφίζει (και) από τον φυσικό πόνο!


Ακόμα και το άγγιγμα του χρήματος είναι αρκετό για να απαλύνει τον φυσικό πόνο, σύμφωνα με μια νέα κινεζο-αμερικανική επιστημονική έρευνα. Όπως διαπιστώθηκε, το απλό άγγιγμα χαρτονομισμάτων ή, αντίστροφα, η σκέψη και μόνο των εξόδων που κάποιος έχει κάνει, είναι σε θέση να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τη σωματική και συναισθηματική ανθεκτικότητα των ανθρώπων.

Η έρευνα έγινε από κινέζους ψυχολόγους του πανεπιστημίου Σουν Γιατ-Σεν της Κίνας (με επικεφαλής τον Xinyue Zhou) και οικονομολόγους του πανεπιστημίου της Μινεσότα (υπό την Kathleen Vohs) και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Psychological Science" (Ψυχολογική Επιστήμη). Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα πορίσματά της μελέτης μπορούν να εξηγήσουν καλύτερα γιατί μερικοί άνθρωποι εθίζονται στη ζωή τους να κάνουν όλο και περισσότερα χρήματα.

Σε ένα πείραμα, προκειμένου να ελεγχθεί η ανθεκτικότητα των ανθρώπων στον φυσικό πόνο, 96 εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων στους μεν δόθηκαν χαρτονομίσματα για να μετρήσουν, στους δε απλά χαρτιά. Όταν στη συνέχεια τους ζητήθηκε να βουτήξουν τα δάχτυλά τους σε πολύ ζεστό νερό (με θερμοκρασία 50 βαθμών Κελσίου), διαπιστώθηκε ότι όσοι προηγουμένως είχαν μετρήσει χρήματα, δήλωσαν κατά μέσο όρο ότι αισθάνθηκαν σαφώς λιγότερο πόνο σε σχέση με όσους είχαν πριν μετρήσει απλά χαρτιά.

Πηγή:express