10 Απρ 2008

Πώς εκπίπτουν οι δαπάνες από το φορολογητέο εισόδημα

Διευκρινιστικές οδηγίες εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις δαπάνες που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία εκπίπτει από το εισοδήματα του φορολογούμενου το 40% των παρακάτω δαπανών και μέχρι ανώτατου ποσού 8.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης θα πρέπει να υποβάλουν τις πρωτότυπες αποδείξεις στην εφορία (εφόσον η δήλωση υποβάλλεται στην εφορία ή μέσω ταχυδρομείου).

Αποδείξεις

Μεταξύ των δαπανών που αναγνωρίζει η εφορία περιλαμβάνονται:

α) Η δαπάνη που καταβάλλεται για τη διενέργεια δεξιώσεων γάμων και βαπτίσεων, καθώς και η δαπάνη που καταβάλλεται σε κάθε είδους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας και ειδικότερα:

Η δαπάνη που καταβάλλεται για τη διενέργεια δεξιώσεων γάμων και βαπτίσεων σε αίθουσες ξενοδοχείων, κοσμικές ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, υπαίθριους χώρους, κτήματα κ.τλ., ανεξάρτητα από το πρόσωπο που καταβάλλει τη δαπάνη αυτή (π.χ. οι νεόνυμφοι, οι γονείς τους ή άλλα πρόσωπα του συγγενικού περιβάλλοντος). Μεταξύ των δαπανών που καταβάλλονται σε κάθε είδους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας περιλαμβάνεται και η δαπάνη που καταβάλλεται σε κέντρα διασκέδασης (κοσμικές ταβέρνες, καμπαρέ, νάιτ κλαμπ, χορευτικά κέντρα) και σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψαροταβέρνες, με ή χωρίς ζωντανή μουσική, οινομαγειρεία, οινοεστιατόρια, πιτσαρίες, ψητοπωλεία, οβελιστήρια (σουβλατζίδικα), μεζεδοπωλεία, ουζερί, τσιπουράδικα, ζυθοπωλεία, σνακ μπαρ, αρκεί κατά την εστίαση να παρέχονται υπηρεσίες σερβιρίσματος και να μην γίνεται αγορά των φαγητών σε πακέτα.

Δεν αναγνωρίζεται η έκπτωση για την παροχή γευμάτων σε εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης (φαστ φουντ) και σε εστιατόρια που βρίσκονται μέσα σε ξενοδοχεία και πλοία.

Επίσης, δεν αναγνωρίζεται η έκπτωση της δαπάνης σε καφενεία - κυλικεία, καφενεία με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια, κέντρα εκμετάλλευσης αυτόματων μηχανικών παιγνίων, καφωδεία, ντίσκο, καντίνες, αναψυκτήρια, ζαχαροπλαστεία, γαλακτοζαχαροπλαστεία, καφεζαχαροπλαστεία ή καφετέριες με υπηρεσίες χρήσης Διαδικτύου, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης σφαιριστηρίου, ψυχαγωγικών παιχνιδιών (μπιλιάρδα, ποδοσφαιράκια κ.λπ.), επιχειρήσεις εκμετάλλευσης μπόουλινγκ, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης γηπέδων (5χ5, 8χ8 κ.λπ.).

β) Η δαπάνη που καταβάλλεται σε μεσίτες (για την ενοικίαση ή την αγοραπωλησία ακινήτων) ωδεία, σχολές χορού, ρυθμικής και μπαλέτου, σχολές πολεμικών τεχνών, πάλης και παρόμοιων αθλημάτων (καράτε, τζούντο, ταε κβον ντο κ.λπ.), γυμναστήρια (ενόργανης ή μη γυμναστικής), κολυμβητήρια, ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής (για αδυνάτισμα, αισθητική προσώπου και σώματος, μακιγιάζ, αποτρίχωση, σάουνα, ατμόλουτρα, και λοιπών υπηρεσιών καλλωπισμού), κομμωτήρια, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές, μασέρ.

Γίνεται δεκτό ότι σ’ αυτή την κατηγορία δαπανών, μεταξύ των λοιπών υπηρεσιών καλλωπισμού, περιλαμβάνεται και η εμφύτευση μαλλιών.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι σ’ αυτή την κατηγορία δαπανών περιλαμβάνεται η δαπάνη που καταβάλλεται σε ψυχολόγους, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές από 1/8/2007 και μετά, εφόσον δεν υπάρχει γνωμάτευση θεράποντος γιατρού. Τούτο επειδή η δαπάνη για ψυχολογική υποστήριξη, φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία και λογοθεραπεία περιλαμβάνεται στην έννοια των ιατρικών δαπανών που εκπίπτουν από τον φόρο του φορολογούμενου, αν οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται μετά από γνωμάτευση του θεράποντος γιατρού.

γ) Η δαπάνη που καταβάλλεται για παροχή υπηρεσιών για την επισκευή και συντήρηση της εγκατάστασης και των συσκευών κλιματισμού (ψύξη - θέρμανση), καθώς και αυτών εξαερισμού χώρων.

δ) Η δαπάνη που καταβάλλεται για παροχή υπηρεσιών σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και λοιπούς επαγγελματίες, που ασχολούνται με την επισκευή και συντήρηση οικοδομών, όπως ξυλουργούς, επαγγελματίες τοποθέτησης πλακιδίων, υαλοπινάκων και μεταλλικών κουφωμάτων, συντηρητές καλοριφέρ, ασανσέρ κ.λπ.

Το συνολικό ποσό των πιο πάνω δαπανών που αφαιρείται και για τους δύο συζύγους δεν μπορεί να υπερβεί τα 8.000 ευρώ. Ο επιμερισμός του ποσού αυτού στους δύο συζύγους γίνεται ανάλογα με τον φορολογούμενο (όχι απαλλασσόμενο) εισόδημα, του καθενός, που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις και δηλώνεται με την αρχική εμπρόθεσμη δήλωσή τους και δεν μεταφέρεται μεταξύ των συζύγων αν το εισόδημα κάποιου εκ των δύο δεν επαρκεί.

Εκπτωση

Για να διενεργηθεί η έκπτωση των δαπανών αυτών απαιτείται: α)να έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, β) το συνολικό ποσό των δαπανών να αναγραφεί στην αρχική εμπρόθεσμη δήλωση εισοδήματος και γ) να συνυποβληθούν με τη δήλωση αυτή τα πρωτότυπα δικαιολογητικά που εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά. Οι τρεις αυτές προϋποθέσεις ισχύουν αθροιστικά. Εάν οι δαπάνες αυτές δηλωθούν με εκπρόθεσμη αρχική δήλωση ή με συμπληρωματική δήλωση, εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη, δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση. Ειδικά για το έτος πρώτης εφαρμογής οι δαπάνες αυτές πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί από 1/8/2007 και μετά.