15 Απρ 2008

ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ.Πως υπολογίζεται και πότε καταβάλεται.

Οι μισθωτοί όλης της χώρας που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται δώρo Πάσχα . Το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τον τρόπο αμοιβής του μισθωτού.

Το Δώρο Πάσχα είναι ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για όσους αμείβονται με μισθό ή με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Ολόκληρο το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται για διάρκεια χωρίς διακοπή από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου του αυτού έτους Σε περίπτωση μικρότερης διάρκειας της εργασιακής σχέσης του μισθωτού ως Δώρο Πάσχα χορηγείται αναλογία του καθ' όλη την χρονική περίοδο εργαζόμενου μισθωτού.

Τρόπος υπολογισμού του χρόνου εργασίας.

Από τον χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης ( ο οποίος περιλαμβάνει ημερολογιακά την πρώτη ημέρα πρόσληψης του μισθωτού έως και την τελευταία της αποχώρησης, χωρίς να εξαιρούνται Κυριακές, αργίες, κλπ .

Αφαιρούνται :

α. Οι ημέρες αδικαιολόγητης απουσίας μεταξύ των οποίων και εκείνες της απεργίας

β. Οι ημέρες άδειας άνευ αποδοχών

γ. Οι ημέρες ασθενείας, για τις οποίες ο μισθωτός επιδοτήθηκε από τον ασφαλιστικό του οργανισμό.

Δεν αφαιρούνται και συνυπολογίζονται:

α. Οι ημέρες δικαιολογημένης απουσίας των γυναικών προ και μετά τον τοκετό

β. Οι ημέρες άδειας των σπουδαστών για συμμετοχή στις εξετάσεις

γ. Οι ημέρες άδειας για λουτροθεραπεία που χορηγούνται από την υγειονομική επιτροπή του ασφαλιστικού οργανισμού.

Οι ημέρες που ο μισθωτός τελούσε σε διαθεσιμότητα υπολογίζονται κατά το ήμισυ , οι δε αποδοχές των ημερών αυτών υπολογίζονται ως αποδοχές υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Τρόπος υπολογισμού και χρόνος καταβολής Δώρου Πάσχα

Το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση την αμοιβή του μισθωτού κατά την 15η ημέρα πριν το Πάσχα εάν όμως έχει λυθεί η εργασιακή σχέση πριν την ημερομηνία αυτή το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις καταβαλλόμενες αποδοχές κατά την ημέρα λύσεως της εργασιακής σχέσης. Σαν αποδοχές θεωρείται ο νόμιμος ή συμβατικός μισθός ή ημερομίσθιο και οποιαδήποτε άλλη παροχή εφ' όσον καταβάλλεται σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά ή κατ' επανάληψη σε ορισμένα διαστήματα του χρόνου. Έτσι έχει κριθεί ότι αποτελούν τακτικές αποδοχές.

α. Το επίδομα ισολογισμού εφ' όσον καταβάλλεται τακτικά κάθε χρόνο. Το οποίο επιμερίζεται ανάλογα με το πότε καταβλήθηκε από 1/1/ έως 30/4/ για το Δώρο Πάσχα.

β .Η αμοιβή της υπερωριακής εργασίας .

γ. Το επίδομα άδειας

δ) Η αμοιβή για εργασία της Κυριακές, αργίες και για νυχτερινή απασχόληση..

ε) Τα οδοιπορικά εφ' όσον παρέχονται άνευ υποχρεώσεις υπηρεσιακής μετακινήσεως του μισθωτού και δεν υπόκεινται σε απόδοση λογαριασμού.

Για την καθεμία από τις ανωτέρω καταβαλλόμενες πρόσθετες αποδοχές υπάρχει και τρόπος υπολογισμού έτσι:

α) Το επίδομα Ισολογισμού που καταβλήθηκε από 1/1/ έως 30/4 και καταβάλλεται τακτικά κάθε χρόνο, προσαυξάνει το δώρο Πάσχα κατά 1/8. Εάν γίνει υπολογισμός στο Δώρο Πάσχα τότε δεν υπολογίζεται στο Δώρο Χριστουγέννων και αντίστροφα.

β) Η προσαύξηση του Δώρου Πάσχα για την υπερεργασία , την υπερωρία και το νυχτερινό γίνεται ως εξής, διαιρείται το σύνολο των αποδοχών που έλαβε ο μισθωτός για τις παραπάνω αιτίες εργασίας και μόνο δια τους αντίστοιχου αριθμού των ημερών του διαστήματος που έλαβε αυτές τις αποδοχές το πηλίκο προστίθεται στο ημερομίσθιο βάσει του οποίου υπολογίζεται το δώρο.

γ) Το ποσό του επιδόματος άδειας που προσαυξάνει το δώρο εξευρίσκεται προσθέτοντας επί των μηνιαίων αποδοχών που υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα , ποσοστού 4,166%, εφ΄' όσον δεν έχει χορηγηθεί επίδομα αδείας δεν γίνεται προσαύξηση του Δώρου Πάσχα με αναλογία επιδόματος άδειας.

Χρόνος καταβολής

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται υποχρεωτικά μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη