15 Απρ 2008

Άκυρα πρόστιμα της Εφορίας.

Ανοίγουν ξανά εκατοντάδες φορολογικές υποθέσεις στις οποίες οι φορολογούμενοι είχαν προσφύγει στα δικαστήρια επειδή πριν από την επιβολή προστίμων εναντίον τους για φορολογικές παραβάσεις δεν τους είχε δοθεί η δυνατότητα να απολογηθούν. Αυτό προκύπτει από ειδική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε χτες και βασίζεται σε περσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με την ίδια εγκύκλιο καθιερώνεται στο εξής και η υποχρέωση των φορολογικών αρχών, πριν επιβάλουν στους φορολογούμενους πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις, να τους καλούν για εξηγήσεις.
Η δικαίωση του επιτηδευματία
Ειδικότερα, το ΣτΕ βασιζόμενο σε διάταξη του Συντάγματος δικαίωσε το 2007 έναν επιτηδευματία ο οποίος είχε προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι ελεγκτικό κέντρο του υπουργείου Οικονομικών είχε διενεργήσει φορολογικό έλεγχο στα βιβλία του, του είχε επιβάλει πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων χωρίς όμως προηγουμένως να του δώσει τη δυνατότητα να εκθέσει εγγράφως τη δική του θέση και τις αντιρρήσεις του για τις παραβάσεις που του καταλογίζονταν. Η απόφαση αυτή αναγκάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών να αλλάξει τη διαδικασία των φορολογικών ελέγχων.


Ειδικότερα, στην εγκύκλιο για το θέμα που εκδόθηκε χθες ορίζεται ότι:

● Σε κάθε περίπτωση διαπίστωσης φορολογικών παραβάσεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και ανεξάρτητα από το είδος του ελέγχου (προληπτικού ή τακτικού) στο πλαίσιο του οποίου διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις, οι ελεγκτικές αρχές (Εφορία, Περιφερειακό ή Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο, ειδικό συνεργείο Ελέγχου, Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων) οφείλει να επιδίδει στον ελεγχόμενο έγγραφη κλήση για ακρόαση που αφορά τις παραλείψεις ή τις παρατυπίες που του καταλογίζονται.
● Με την κλήση θα δίνεται στον φορολογούμενο διορία δέκα ημερών προκειμένου να εκθέσει εγγράφως τις απόψεις του για τις παραλείψεις ή τις παρατυπίες που του αποδίδονται από τους ελεγκτές.
● Για υποθέσεις που έχει διενεργηθεί ο φορολογικός έλεγχος αλλά δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οι εκθέσεις ελέγχου και επιβολής προστίμου θα αποσταλούν ειδικές κλήσεις για απολογία των φορολογούμενων.


Στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι μετά την επιβολή προστίμων προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας την ακύρωσή τους επειδή δεν κλήθηκαν για παροχή εξηγήσεων και δικαιωθούν, τότε θα ακυρώνονται οι σχετικές αποφάσεις επιβολής των προστίμων. Να σημειωθεί ότι οι περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι εκατοντάδες και αφορά φορολογούμενους που προσέφυγαν στα δικαστήρια εντός 60 ημερών από την κοινοποίηση σε αυτούς των αποφάσεων επιβολής των προστίμων.
Η ακύρωση των αποφάσεων επιβολής των προστίμων δεν σημαίνει, ωστόσο, ακύρωση του φορολογικού ελέγχου αλλά κλήση των φορολογούμενων για την παροχή εξηγήσεων.
Αν οι εξηγήσεις αυτές κριθούν επαρκείς τα πρόστιμα δεν θα επιβάλλονται. Σε αντίθετη περίπτωση, θα εφαρμόζεται κανονικά η φορολογική νομοθεσία που αφορά την επιβολή προστίμων, πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων.