23 Απρ 2008

Εταιρικός τύπος και χαρακτηριστικά της Ε.Ε.

Η ΕΕ διαφέρει από την ΟΕ ως προς το γεγονός ότι έχει στους κόλπους της δύο κατηγορίες εταίρων, δηλαδή τουλάχιστον έναν (1) ομόρρυθμο εταίρο και έναν (1) τουλάχιστον ετερόρρυθμο εταίρο. Αν και οι ομόρρυθμοι εταίροι μίας ΕΕ ευθύνονται όπως και στην ΟΕ, ωστόσο ο ετερόρρυθμος εταίρος ευθύνεται όχι απεριόριστα, αλλά περιορισμένα για τις υποχρεώσεις της εταιρίας και συγκεκριμένα μέχρι το χρηματικό εκείνο ποσό που έχει εισφέρει στην εταιρία. Ως συνέπεια της περιορισμένης ευθύνης του ετερόρρυθμου εταίρου, ο εταίρος αυτός απαγορεύεται να αναμιγνύεται στη διαχείριση της εταιρίας και το όνομα του να εμφανίζεται στην Επωνυμία της ΕΕ.
Η ΕΕ παρά το γεγονός ότι έχει κάποιο κεφάλαιο, τουλάχιστον το κεφάλαιο που κατέβαλαν ως εισφορά σε αυτήν οι ετερόρρυθμοι εταίροι, ωστόσο διατηρεί τον προσωπικό της χαρακτήρα, δεδομένου ότι λύεται με το θάνατο ή την πτώχευση ή την κήρυξη σε αφάνεια ενός από τους εταίρους της (ετερόρρυθμων ή ομόρρυθμων).
Παραλλαγή της ΕΕ αποτελεί και η κατά μετοχές ΕΕ, δηλαδή όταν το κεφάλαιο της που σχηματίζεται από το χρηματικό ποσό που έχουν εισφέρει στην εταιρία οι ετερόρρυθμοι εταίροι της διαιρείται σε περισσότερα ίσα τμήματα τα οποία εμφανίζονται με τη μορφή μετοχών, όπως και στην ΑΕ. Οι μετοχές αυτές της ΕΕ μπορεί ελεύθερα να μεταβιβάζονται, με συνέπεια οι ετερόρρυθμοι εταίροι της να εναλλάσσονται ελεύθερα, χωρίς οι μεταβολές στην προσωπική τους κατάσταση να επηρεάζουν την συνέχεια της λειτουργίας της ΕΕ. Η εταιρική αυτή μορφή δεν εμφανίζεται συχνά στην ελληνική οικονομία.