17 Απρ 2008

Σήμα λειτουργίας για όλα τα καταλύματα


Νομοθετική ρύθμιση - τομή για τη «λειτουργική τακτοποίηση» ενός μεγάλου αριθμού τουριστικών καταλυμάτων (εκτιμάται ότι αφορά 3.000 ξενοδοχεία και 15.000 ενοικιαζόμενα δωμάτια) ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Η ρύθμιση αυτή καλύπτει μόνο τις λειτουργικές και όχι τις πολεοδομικές εκκρεμότητες του τουριστικού καταλύματος που είναι αρμοδιότητας του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Αυτό σημαίνει πλέον ότι με την απόφαση που προωθεί το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης το τουριστικό κατάλυμα θα παίρνει Σήμα Λειτουργίας όταν πληρώσει το σχετικό αντίτιμο και διασφαλίζονται μια σειρά από προϋποθέσεις (π.χ. στατική επάρκεια και ασφάλεια) στα νόμιμα και παράνομα πολεοδομικώς τμήματα του καταλύματος που θα εγγυώνται την ασφαλή παραμονή των επισκεπτών.

Διάλογος
Το σχέδιο της ρύθμισης έχει δοθεί στους τουριστικούς φορείς, οι οποίοι θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε να συνταχθεί το τελικό κείμενο και να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή και να γίνει νόμος του κράτους.

Με τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα τουριστικά καταλύματα θα έχουν 4μηνη προθεσμία προσαρμογής, πέραν της οποίας τα τουριστικά καταλύματα που θα είναι χωρίς Σήμα λειτουργίας θα σφραγίζονται.

Με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, επισήμανε χθες ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα νόμιμης λειτουργίας ενός μεγάλου αριθμού τουριστικών καταλυμάτων, που λειτουργούν χωρίς το νόμιμο ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ είτε γιατί δεν το έλαβαν ποτέ, είτε το σήμα που τους χορηγήθηκε έληξε και στην πορεία των ετών δεν ανανεώθηκε ποτέ.

Προϋποθέσεις
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται να έχουν τα τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν χωρίς το ειδικό σήμα λειτουργίας, είναι:

1. Πιστοποιητικό πυρασφάλειας, 8ετούς ισχύος, για το σύνολο της υφιστάμενης κτιριακής εγκατάστασης, που εκδίδεται από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία.

2. Βεβαίωση και τεκμηρίωση, με τεχνικά στοιχεία, της επάρκειας της κτιριακής εγκατάστασης από πλευράς στατικής, αντισεισμικής και δομικής, από δύο διπλωματούχους μηχανικούς του Πολυτεχνείου ή άλλης ισοδύναμης σχολής.

3. Βεβαίωση της αρμόδιας διεύθυνσης Υγιεινής της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και τεκμηρίωση, με τεχνικά στοιχεία, της επάρκειας της υφισταμένης εγκατάστασης διαχείρισης υγρών αποβλήτων, καθώς και καλής λειτουργίας του αποχετευτικού συστήματος του καταλύματος ή βεβαίωση σύνδεσης με το αποχετευτικό σύστημα του δήμου από τον οικείο ΟΤΑ.

4. Πλήρης σειρά αρχιτεκτονικών σχεδίων της υφισταμένης κατάστασης των κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων του καταλύματος συνοδευόμενα από υπεύθυνη δήλωση του επιχειρηματία, στην οποία δηλώνεται ότι τα υποβαλλόμενα σχέδια αποτυπώνουν την υφισταμένη κατάσταση του καταλύματος και των εγκαταστάσεών του.

5. Παράβολο υπέρ του Δημοσίου και υπέρ ΤΕΑΠΠΕΡΤΤ, το ύψος των οποίων καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης και το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προκύπτει με βάση τον αριθμό των προς νομιμοποίηση δωματίων.