23 Απρ 2008

Προς τους νέους επιχειρηματίες

Η υψηλή ανεργία και οι δυσκολίες που συναντά κανείς στην εύρεση εργασίας οδηγούν πολλούς νέους στη σκέψη ίδρυσης της δικής τους επιχείρησης. Άλλωστε, στις μέρες μας υπάρχουν πολλοί φορείς και πολλά προγράμματα (κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση) που ενισχύουν την ιδέα της επιχειρηματικότητας.

Η ίδρυση και η επιτυχία μιας επιχείρησης όμως δεν εξαρτάται μόνο από οικονομικούς, διοικητικούς και νομικούς παράγοντες. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι εξίσου σημαντικός. Όποιος σκέφτεται να στήσει τη δική του επιχείρηση πρέπει να αναλογιστεί ποια είναι τα κατάλληλα κίνητρα; Ποια είναι τα απαραίτητα τυπικά προσόντα; Ποιο είναι το προφίλ του πετυχημένου επιχειρηματία;


Τυπικά Προσόντα

Μπορεί να έχετε μια πολύ καλή ιδέα η οποία "πουλάει" στην αγορά και να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια επιτυχίας από την εφαρμογή της. Είναι όμως το αντικείμενο της επιχείρησης σύμφωνο με το αντικείμενο των σπουδών σας, ή της κατάρτισης σας, ή της εργασιακής σας εμπειρίας; Αν όχι, τότε πρέπει να ξέρετε ότι ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος από τους επιχειρηματίες που θα κάνουν κάτι αντίστοιχο με εσάς, έχοντας τα κατάλληλη προσόντα, δηλαδή την κατάλληλη τεχνογνωσία. Να έχετε στο νου σας πάντα, ότι μακροπρόθεσμα αντέχει η ποιότητα και όσοι κατέχουν το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.


Κίνητρα

Για ποιους λόγους θέλετε να ανοίξετε τη δική σας επιχείρηση; Μήπως το οικογενειακό σας περιβάλλον θέλει απλά να επενδύσει κάποια χρήματα για την επαγγελματική σας αποκατάσταση; Μήπως οι επιχορηγήσεις των διαφόρων προγραμμάτων είναι αυτό που σας ωθεί στην απόφαση σας; Έχετε πραγματική και ουσιαστική θέληση να στήσετε τη δική σας επιχείρηση και να κοπιάσετε γι' αυτή; Το στάδιο της αυτοεπίγνωσης είναι απαραίτητο σ' αυτό το σημείο. Για να επιτύχετε, το σχέδιο πρέπει να είναι πραγματικά δικό σας , να το αγαπάτε και να το πιστεύετε, ώστε να μπορείτε να δουλέψετε σκληρά πάνω σ' αυτό και να επιμείνετε στο στόχο σας ακόμα κι αν στην πορεία προκύψουν δυσκολίες.


Δεξιότητες & Προσωπικά Χαρακτηριστικά

Αναρωτιέστε ποιο είναι το προφίλ του επιτυχημένου επιχειρηματία; Δυστυχώς συνταγές επιτυχίας δεν υπάρχουν. Ένας νέος άνθρωπος που θέλει να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα πρέπει να χαρακτηρίζεται από Αυτογνωσία. Είναι απαραίτητο να έχει επίγνωση των δυνατών και αδύνατων σημείων του, ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε αξιοποίηση των δυνατών του σημείων και βελτίωσης των αρνητικών. Είναι βασική δεξιότητα ενός νέου επιχειρηματία η Αυτοβελτίωση και οι δεξιότητες μάθησης, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να διορθώνει τις αδυναμίες του, αλλά και να συνεχίζει να μαθαίνει ότι νέο προκύπτει στον τομέα του, ώστε να προοδεύει την επιχείρηση του. Η Αποφασιστικότητα και η Δυνατότητα Ανάληψης Ρίσκου είναι επίσης βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας κάποιου, καθώς είναι πολλές οι φορές που θα κληθεί να πάρει δύσκολες και καίριες αποφάσεις κάτω από πίεση χρόνου. Συγγενικά χαρακτηριστικά και εξίσου σημαντικά είναι και η ικανότητα για Πρωτοβουλία και Ανάληψη Ευθυνών. Ο ίδιος είναι πλέον υπεύθυνος της ιδέας του και της υλοποίησης της, και ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος επωμίζεται το βάρος των ευθυνών. Η Υπομονή και η Επιμονή είναι χαρακτηριστικά που είναι χρήσιμα σε κάθε εργαζόμενο, πόσο μάλλον για κάποιον που υλοποιεί μια ιδέα εξ' ολοκλήρου από την αρχή, και πρέπει να έχει την υπομονή να δει την ιδέα του να αναπτύσσεται , αλλά και την επιμονή, ώστε να μην τα παρατά στις δυσκολίες που πιθανόν να προκύψουν. Για έναν νέο επιχειρηματία η Καινοτομία και η Δημιουργικότητα είναι σίγουρα από τα βασικά του προσόντα, καθώς όλα ξεκινούν από τη γέννηση μιας ιδέας. Η ικανότητα Συνεργασίας αλλά και Παρακίνησης των άλλων είναι βασικές, ώστε να υπάρχουν καλές συνεργασίες με πελάτες και λοιπούς συνεργάτες, χωρίς προστριβές, αλλά και με τους υφισταμένους, ώστε να υπάρχει ευχάριστο και εποικοδομητικό περιβάλλον εργασίας.


Γενικότεροι/ Ευρύτεροι Παράγοντες

  • Πολλοί πιστεύουν ότι μπορούν να ασχοληθούν με μια επιχειρηματική ιδέα παράλληλα με την κύρια δραστηριότητα τους, η οποία είναι συνήθως εξαρτημένη εργασία. Σ' αυτή την περίπτωση οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μικρότερες όσο μικρότερη είναι και η συναισθηματική επένδυση και η επένδυση χρόνου σε μια επιχείρηση. Η σύσταση μιας νέας επιχείρησης απαιτεί αφοσίωση και πολύ τρέξιμο (ειδικά στην αρχή), επομένως ο συνδυασμός ίσως θα επηρέαζε την επιτυχία της. Ο χρόνος και η διαθεσιμότητα που έχετε είναι βασικοί παράγοντες και θα πρέπει να σας απασχολήσει ως παράγοντας πριν πάρετε την απόφαση για ένα βήμα σχετικό με την επιχειρηματικότητα.

  • Οπωσδήποτε μια δική σας δουλειά θα έχει περισσότερες απαιτήσεις από τα προκαθορισμένα καθήκοντα μιας θέσης εργασίας σε μια επιχείρηση. Είναι καλό να έχει κανείς μια ευρεία γνώση σε σχέση με την αγορά εργασίας, τα οικονομικά/ λογιστικά, το marketing, τις νέες τεχνολογίες. Έχοντας μια γενική εικόνα, μπορεί κανείς πιο εύκολα να επιλέξει τους κατάλληλους ανθρώπους για το κατάλληλο έργο, αλλά και να σχεδιάσει σωστά που, πότε, πως μπορούν να τεθούν κάποια πράγματα σε λειτουργία.

Και να θυμάστε ότι δεν υπάρχει ανελκυστήρας για την επιτυχία.

Πρέπει να ανεβείτε με τις σκάλες.

Καλή Επιτυχία στην προσπάθεια σας!