21 Απρ 2008

Οι «παγίδες» του εύκολου δανεισμού θα οδηγήσουν τα νοικοκυριά σε νέα υπερχρέωση

Ο καταναλωτής ούτες τις μέρες της πασχαλινής γιορτής είναι ο άρχων της αγοράς. Οι Σειρήνες της κατανάλωσης του υπόσχονται απολαύσεις, καλύτερη ζωή, ψώνια, ταξίδια, τεχνητούς παραδείσους και ό,τι άλλο βάζει ο νους. Με δόσεις, διευκολύνσεις, δώρα προσφορές και κάθε τρικ της διαφήμισης και του μάρκετινγκ οι έμποροι ρίχνουν δίχτυα για να τον αιχμαλωτίσουν.

Από την άλλη, οι τράπεζες χορηγούν εύκολο και φθηνό χρήμα και ανταγωνίζονται για την καρδιά και κυρίως για το πορτοφόλι του. Ο καταναλωτής είναι ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς. Τουλάχιστον όσο το πορτοφόλι είναι γεμάτο και μπορεί να ψωνίζει και να πληρώνει δόσεις.

Μόνο που ενίοτε ο βασιλιάς μένει γυμνός ή καλύτερα... πανί με πανί, οπότε αρχίζουν τα προβλήματα. Οι μέχρι τότε κόλακες που χρησιμοποιούσαν κάθε μέσο για να τον σαγηνεύσουν και να τον κερδίσουν, ρίχνουν τη μάσκα και τον αντιμετωπίζουν σκληρά. Οι τράπεζες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Οσοι το ξεχνούν κινδυνεύουν να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Είναι πολλοί οι καταναλωτές, ιδίως τώρα στις γιορτές, που δεν το αντιλαμβάνονται, παρασύρονται και σπεύδουν με δανεικά να ικανοποιήσουν τεχνητές ως επί το πλείστον ανάγκες και δαπανούν περισσότερα απ όσα κερδίζουν, οπότε μοιραία αρχίζουν τα προβλήματα.

Δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οι τράπεζες είναι ιδιαιτέρως γαλαντόμες όταν δανείζουν, όμως γίνονται πολύ σκληρές όταν διεκδικούν την επιστροφή των χρημάτων. Τότε αγριεύουν και φτάνουν ακόμα και σε πλειστηριασμούς σπιτιών για να πάρουν πίσω τα χρήματα που δάνεισαν.

Τα νέα χαμηλά επιτόκια, τα ελκυστικά δάνεια και ο εύκολος δανεισμός είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν πολύ περισσότερα νοικοκυριά στην υπερχρέωση και ενδεχομένως στην πτώχευση. Μάλιστα, αν παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας οι καταναλωτές δεν συγκρατηθούν, είναι πολύ πιθανό η υπερχρέωση να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και να εξελιχθεί σε κοινωνικό πρόβλημα πρώτου μεγέθους.