4 Σεπ 2008

Νέο αλαλούμ με τον φόρο στα δελτία παροχής υπηρεσιών

Το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, θα εξακολουθήσει να ισχύει μόνο για όσους το ετήσιο εισόδημά τους δεν το ξεπερνά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο εργαζόμενος που αμείβεται με μπλοκάκι από έναν εργοδότη και λαμβάνει 10.501 ευρώ αμοιβή θα καταβάλει τον κεφαλικό φόρο των 1.050 ευρώ!

Πρόκειται ουσιαστικά για κρίσιμες παραμέτρους που αποδεικνύεται ότι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δεν είχε λάβει υπόψη κατά τη σύνταξη του φορολογικού νομοσχεδίου με αποτέλεσμα να απαιτούνται καθημερινά διορθωτικές παρεμβάσεις, οι οποίες εντείνουν τη σύγχυση των φορολογουμένων.

Μία ημέρα μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ότι θα διατηρηθεί το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ στους εργαζομένους που ουσιαστικά έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας από έναν εργοδότη αλλά αμείβονται με καθεστώς ελεύθερου επαγγελματία με δελτία παροχής υπηρεσιών, τα λεγόμενα μπλοκάκια, προέκυψαν από το υπουργείο νέες «διευκρινίσεις».

Κύκλοι του υπουργείου έλεγαν ότι η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου θα ισχύει μόνο για όσους εργάζονται με μπλοκάκι σε έναν εργοδότη και το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 10.500 ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για αναδίπλωση εις βάρος των φορολογουμένων που αμείβονται με μπλοκάκι, καθώς η απαλλαγή δίνεται μόνο για όσους θα έχουν μηνιαίο καθαρό εισόδημα 875 ευρώ. Όσοι έχουν έστω και ένα ευρώ παραπάνω, αυτομάτως η φορολογική τους επιβάρυνση θα φθάνει στα 1.050 ευρώ!

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ