2 Σεπ 2008

Ελπιδοφόρο μπλόκο στη δράση των καρκινικών κυττάρων πέτυχαν οι επιστήμονες


Ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους δίνει o προσδιορισμός της δομής του λεγόμενου «ενζύμου της γήρανσης», ενός μορίου που παίζει σημαντικό ρόλο στον διπλασιασμό των κυττάρων και την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

Η ελπίδα έρχεται από το Πανεπιστήμιο Wistar της Φιλαδέλφειας των Ηνωμένων Πολιτειών και τον ελληνικής καταγωγής Δρ Εμμ.Σκορδαλάκη.

Οι επιστήμονες προσδιόρισαν την τρισδιάστατη δομή τμήματος της τελομεράσης (του ενζύμου της γήρανσης) το οποίο όταν είναι ενεργό βοηθά στο να διατηρεί τα κύτταρα σε «αθάνατη» κατάσταση.

«Η τελομεράση είναι ένας ιδεώδης στόχος της χημειοθεραπείας επειδή είναι ενεργός σε σχεδόν όλους τους όγκους που εμφανίζονται στους ανθρώπους, αλλά ανενεργή στα περισσότερα φυσιολογικά κύτταρα», λέει ο Εμμανουήλ Σκορδαλάκης στην επιθεώρηση Νature.

«Ένα φάρμακο που απενεργοποιεί την τελομεράση είναι πιθανό να δρα εναντίον όλων των καρκίνων, με λίγες παρενέργειες» συμπληρώνει.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένα φάρμακο που απενεργοποιεί το ένζυμο αυτό, ίσως μπορέσει να μπλοκάρει την ανάπτυξη όλων των κακοηθών όγκων.

«Η ιδέα είναι να μετατρέψουμε τα αθάνατα καρκινικά κύτταρα σε θνητά» συμπληρώνει ο καθηγητής Ρομπ Νιούμπολτ, ο οποίος επίσης έλαβε μέρος στη σύνταξη της μελέτης.

Newsroom ΔΟΛ