10 Σεπ 2008

Σήμερα το πρώτο «ραντεβού με τον Θεό»

Ημεγάλη ώρα για την επιστήμη έφτασε. Σήμερα στις δέκα το πρωί (ώρα Ελλάδος) θα ξεκινήσει η σύντομη τελετή έναρξης του μεγαλύτερου επιστημονικού πειράματος στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Κάτω από τις εγκαταστάσεις του CΕRΝ, ένα τεράστιο υπόγειο κυκλικό τούνελ φιλοξενεί τον συνολικού μήκους 27 χλμ. Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LΗC) με τον οποίο οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να αναδημιουργήσουν τις συνθήκες που επικράτησαν δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Εκρηξη από την οποία προέκυψε το Σύμπαν.
Βασική επιδίωξη είναι ο εντοπισμός του μποζονίου Χιγκς που είναι γνωστό ως «Το σωματίδιο του Θεού». Πρόκειται για ένα σωματίδιο η ύπαρξη του οποίου έχει επιβεβαιωθεί μόνο θεωρητικά. Το συγκεκριμένο σωματίδιο αποτελεί κλειδί στη Φυσική αφού εξηγεί γιατί η ύλη έχει μάζα.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΣΑΣ.ΜΗΝ ΤΙΣ ΑΦΗΝΕΤΕ ΓΙΑ ...ΑΥΡΙΟ!!!ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ..ΑΥΡΙΟ!!!
Η λειτουργία του επιταχυντή και τα διάφορα πειράματα οδήγησαν εκτός των άλλων στην ανάπτυξη μιας εσχατολογικής φημολογίας. Αναπτύχθηκαν διάφορα σενάρια καταστροφικών επιπτώσεων που θα προκύψουν από τα πειράματα. Η διασημότερη εξ αυτών κάνει λόγο για την (τεχνητή) δημιουργία «μαύρων οπών» οι οποίες ενδεχομένως να δημιουργηθούν μέσα στον επιταχυντή και στη συνέχεια θα ξεπηδήσουν μέσα από αυτόν «ρουφώντας» τελικά ολόκληρο τον... πλανήτη Γη! Μια άλλη φήμη αναφέρεται στα «παραδοξόνια» (strangelet), υποθετικά σωματίδια ικανά να καταστρέψουν ό,τι αγγίξουν μετατρέποντας την κανονική ύλη σε «παράξενη ύλη». Το τρίτο και ακόμη πιο ευφάνταστο σενάριο μιλάει για «φυσαλίδες κενού» που θα καταστρέψουν όχι μόνο τον πλανήτη μας αλλά ολόκληρο το... Σύμπαν.

Οι επιστήμονες έχουν απορρίψει κατηγορηματικά κάθε σενάριο καταστροφής και δηλώνουν ότι όλα τα πειράματα θα είναι απόλυτα ελεγχόμενα και ασφαλή.