18 Σεπ 2008

«Κλειστή» η αγορά εργασίας για τους νέους και τις γυναίκες

Στο 7,2% διαμορφώθηκε η ανεργία το δεύτερο τρίμηνο του 2008 από 8,1% που ήταν πέρυσι το ίδιο διάστημα και 8,3% το πρώτο τρίμηνο εφέτος. Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής αγοράς εργασίας παραμένει, καθώς οι νέοι και οι γυναίκες προσπαθούν να βρουν δουλειά και δεν τα καταφέρνουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, η ανεργία των γυναικών εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσια αυτής των ανδρών. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2008 το ποσοστό ανεργίας των γυναικών έκλεισε στο 10,9%, όταν στους άνδρες ήταν 4,7%. Οι νέοι από 15 ως και 29 ετών κατέχουν την αρνητική πρωτιά. Το ποσοστό ανεργίας στην ηλικιακή αυτή ομάδα ήταν 15,5% (υπερδιπλάσιο του συνόλου), ενώ στις νέες γυναίκες το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 20,7%. Μάλιστα, το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 36,5% του συνόλου. Επίσης, υψηλή ανεργία καταγράφεται στους πτυχιούχους της Ανώτερης Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (9,6%) και ακολουθούν όσοι έχουν απολυτήριο Γυμνασίου (7,8%) και απολυτήριο Λυκείου (7,7%). Σε γεωγραφικό επίπεδο, στη Δυτική Μακεδονία παρουσιάστηκε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (12,4%), το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό παρουσίασε η Δυτική Ελλάδα (9,3%) και το τρίτο κατά σειρά υψηλότερο ποσοστό η Ηπειρος (9,2%).

Σε απόλυτους αριθμούς, οι άνεργοι το δεύτερο τρίμηνο του έτους έφθασαν τις 357.145, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία (το 85,9%) αναζητεί εργασία με πλήρη απασχόληση. Πάντως το 13,4% των ανέργων απέρριψε κάποια πρόταση για δουλειά στο παραπάνω διάστημα, είτε γιατί δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές, είτε γιατί δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας, είτε γιατί δεν εξυπηρετούσε το ωράριο.