21 Σεπ 2008

Οι επιταγές περνούν τώρα από κόσκινο

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ σε υποκατάστημα τράπεζας είναι πραγματικό: επιχειρηματίας ιδιοκτήτης μικρομεσαίας επιχείρησης και γνώριμος στους υπαλλήλους προσκομίζει μεταχρονολογημένη επιταγή ως εγγύηση με σκοπό να ενισχύσει την ρευστότητά του. Ο υπάλληλος αυτή τη φορά δεν ανταποκρίνεται άμεσα στο αίτημα. «Συγνώμη αλλά θα χρειαστεί να περιμένετε μερικές ημέρες για να ελέγξουμε την επιταγή που φέρατε» ήταν η απάντησή του.

Το πρόβλημα με τις επιταγές των επιχειρήσεων γίνεται ολοένα και οξύτερο, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα στοιχεία της «Τειρεσίας Α.Ε.»: Στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2008, το ύψος των ακάλυπτων επιταγών εκτοξεύτηκε στα 714 εκατ. ευρώ. Οι υπάλληλοι των περισσότερων τραπεζών έχουν λάβει εντολή να είναι προσεκτικοί σχετικά με το θέμα των «επιταγών διευκόλυνσης».

Ετσι λέγεται η επιταγή που εκδίδει ο ένας επιχειρηματίας στον άλλο χωρίς να έχει γίνει πραγματική συναλλαγή, μόνο και μόνο για να τον βοηθήσει να πάρει δάνειο από την τράπεζα. Με δεδομένο τον κίνδυνο που καραδοκεί από την έκδοση τέτοιων επιταγών, οι τράπεζες ζητούν από τους επιχειρηματίες να προσκομίσουν τιμολόγια που να αποδεικνύουν ότι πράγματι έχει γίνει η συναλλαγή.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 21/09/2008