24 Νοε 2008

Μείωση στρατιωτικης θητείας... προεκλογικά;

Στρατιωτική θητεία 9 μηνών και αναβολή στράτευσης μέχρι το 24ο ή 25ο έτος της ηλικίας των στρατεύσιμων προβλέπει, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα, απόρρητη μελέτη του Υπουργείου Άμυνας.

Θα πρέπει να σχολιαστεί πάντως ότι η επαναφορά του θέματος της στρατιωτικής θητείας είθισται να... προαναγγέλλει προεκλογικές περιόδους, αν και η κάθετη πτώση δημοτικότητας κυβέρνησης και Καραμανλή ίσως αποτελούν άλλο ένα κίνητρο.

Το σχέδιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, προβλέπει εννεάμηνη θητεία, περιορίζοντας όμως και τους όρους και προϋποθέσεις για την απόκτηση αναβολής στράτευσης.

Προϋπόθεση για τη χορήγησή αναβολής θα αποτελεί μόνο η ολοκλήρωση των πτυχιακών σπουδών ενώ παράλληλα τίθεται και ηλικιακός περιορισμός.

Αναβολές για δεύτερο πτυχίο ή μεταπτυχιακά δεν θα χορηγούνται καθώς σύμφωνα με το υπουργείο φέρνουν τον φοιτητή πιο κοντά στην αγορά εργασίας, κάνοντας δυσκολότερη την προσαρμογή του στο περιβάλλον του στρατού.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις, που πιθανότατα ισχύσουν από τον νέο χρόνο έχουν στόχο να θέσουν φραγμούς στις διαρροές και να συγκεντρώσουν όλους τους άρρενες υπόχρεους θητείας που μέσω συνεχών αναβολών παρατείνουν επ΄ αόριστον τη στρατευσή τους στον ελληνικό στρατό.