15 Ιουλ 2009

Σπανάκι και σαρδέλες κόντρα στη γρίπη


Η ισορροπημένη, πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, διατροφή θωρακίζει τον οργανισμό και από τη νέα γρίπη Α. Αντίθετα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, εκείνοι που κάνουν εξαντλητικές δίαιτες με στόχο να χάσουν τα έξτρα κιλά λόγω καλοκαιριού, αλλά και όσοι έχουν κουράσει τον οργανισμό τους λόγω του εξαντλητικού ωραρίου τους είναι πιο ευάλωτοι στον νέο ιό.
Ειδικότερα, όπως φαίνεται από μελέτες, οι πηγές πρωτεΐνης (όπως είναι για παράδειγμα τα πουλερικά και το ψάρι, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά), αλλά και «τα βερίκοκα, τα καρότα, το σπανάκι και οι κολοκύθες που είναι τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α και καροτινοειδή θρέφουν τα επιθηλιακά κύτταρα που επενδύουν το δέρμα και τους βλεννογόνους. Έτσι, κατ΄ αυτόν τον τρόπο ενισχύουν τις “εισόδους” από όπου εισβάλλει ο ιός της γρίπης- δηλαδή, τα μάτια, τη μύτη και το στόμα», υπογραμμίζει ο κ. Αντώνης Καφάτος, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Η βιταμίνη C επίσης έχει αποδειχτεί πως είναι η «βασίλισσα» του ανοσοποιητικού, γι΄ αυτό και μεταξύ άλλων τα πορτοκάλια, τα καρπούζια, οι φράουλες και τα λαχανικά πρέπει να δίνουν το «παρών» καθημερινά στο τραπέζι. Όμως, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως, όπως έχει δείξει σειρά μελετών, οι ικανότητες της βιταμίνης C επικεντρώνονται στην πρόληψη. Κατά την περίοδο ωστόσο που κάποιος ασθενεί, ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού δεν προσφέρει καμία βοήθεια στον οργανισμό. Τα Τ λεμφοκύτταρα πάλι, οι «στρατιώτες» του ανοσοποιητικού συστήματος, δυναμώνουν με τον ψευδάργυρο.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ