25 Ιουλ 2009

Επιζήμιο μέτρο χαρακτηρίζει την απόσυρση το ΙΝΚΑ

Επιζήμια για το κοινωνικό σύνολο της χώρας και το μέλλον της χαρακτηρίζει το ίδρυμα καταναλωτών ΙΝΚΑ τα μέτρα του YΠΕΧΩΔΕ για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων με το μέτρο της απόσυρσης, σημειώνοντας ότι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να ενισχύσει τα ταμεία των ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών και των αντιπροσώπων τους στην Ελλάδα.

«Την ώρα που χρειαζόμαστε στη χώρα μας κεφάλαια για παραγωγικές επενδύσεις, στέλνουμε ό,τι έχουμε στο εξωτερικό για να εισάγουμε νέα ρυπογόνα αντιπαραγωγικά τετράτροχα σίδερα και πλαστικά, που καταναλώνουν οξυγόνο και εισαγόμενα καύσιμα», σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το ΙΝΚΑ τονίζοντας ότι η βαθύτερη κοινωνική πρόκληση των μέτρων είναι ότι εξαναγκάζει στην αγορά νέων Ι.Χ. με την αύξηση των τελών κυκλοφορίας.

Αντί να ενισχυθούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς που έχουν αφεθεί στην τύχη τους και να υπάρξει αντικατάσταση του στόλου τους με νέα, μη ρυπογόνα, αντί να ελεγχθούν ουσιαστικά οι τοξικοί ρύποι στην ατμόσφαιρα, στέλνουμε τους πολίτες αναγκαστικά στη λογική της μετακίνησης με Ι.Χ. και είναι βέβαιο ότι η επιδειξιομανία, αλλά και η ανάγκη (λόγω απουσίας επαρκών μέσων μαζικής μεταφοράς) θα αυξήσει την κυκλοφορία στους δρόμους, τους ρύπους και την ανάλωση οξυγόνου (αυτό καίνε οι κινητήρες εσωτερικής καύσης εάν δεν το γνωρίζει κάποιος). Αυτά, όταν παράλληλα επιτράπηκε στα ταξί να κυκλοφορούν σε λεωφορειόδρομους», καταλήγει η ανακοίνωση του Ινστιτούτου.