14 Ιουλ 2009

Ερευνα για παράνομες χρεώσεις σε κινητά

Τσουχτερούς λογαριασμούς έχουν λάβει τους τελευταίους μήνες συνδρομητές εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει μέσω του τηλεφώνου τους σε ορισμένους διαγωνισμούς σε πενταψήφια νούμερα 54ΧΧΧ.
Ηδη οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ξεπερνούν τις 400 μόνο για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2008 έως τον περασμένο Ιούνιο.
Η ΕΕΤΤ διερευνά τις καταγγελίες των ύποπτων χρεώσεων και έχει ξεκινήσει ήδη ακροαματικές διαδικασίες.
Οι συνδρομητές, οι οποίοι προσέφυγαν στην Επιτροπή, κατήγγειλαν ότι ενώ έστελναν ένα απλό γραπτό μήνυμα μέσω του κινητού τους σε ορισμένους πενταψήφιους αριθμούς 54ΧΧΧ, προκειμένου να συμμετάσχουν σε κάποιο διαγωνισμό ή ψηφοφορία, αγορά ringtones, logos, videos και παιχνιδιών, καθώς και συνομιλία (chat), χρεώνονταν κάθε φορά που λάμβαναν απαντητικά μηνύματα.
Κι αυτό γιατί επρόκειτο για υπηρεσίες με συνδρομή, οι οποίες, δηλαδή, περιλαμβάνουν εγγραφή του χρήστη καθώς και τακτική χρέωσή του (π.χ. εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη, μηνιαία).
Μία εκ των καταγγελιών που διερευνώνται μάλιστα αφορά σε συνδρομητή από τη Δυτική Αθήνα, ο οποίος είχε στείλει ένα sms σε πενταψήφιο αριθμό προκειμένου συμμετάσχει σε διαγωνισμό με έπαθλο μία τηλεόραση που κλήρωνε τηλεοπτική εκπομπή.
Ακολούθησε καταιγισμός sms στο τηλέφωνό του από τον συγκεκριμένο πενταψήφιο αριθμό, για τα οποία, όπως αντιλήφθηκε όταν έλαβε τον μηνιαίο λογαριασμό του κινητού του, διαπίστωσε πως χρεωνόταν 1,68 ευρώ για το καθένα.