11 Ιαν 2010

Προτάσεις για ενιαίο ΦΠΑ της τάξης του 15%

Υπό το βάρος των μεγάλων ελλειμμάτων και του χρέους η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο εκτάκτου ανάγκης. Οι προτάσεις που δέχεται το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνουν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ της τάξης του 15% με 17%. ΑΝ αποφασιστεί το μέτρο, η φορολογική επιβάρυνση θα μειωθεί για υπηρεσίες και αγαθά που εντάσσονται στο συντελεστή 19%, αλλά θα αυξηθεί σε βασικά είδη διαβίωσης και διατροφής που έχουν συντελεστή 9%. Στην προσπάθεια για την τόνωση της αγοράς και την ενίσχυση της ρευστότητας , αναμένεται να ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα τα δυο πρώτα νομοσχέδια του Υπουργείου Οικονομίας, για την ρύθμιση των χρεών και την διαγραφή εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Εγκαταλείπει οριστικά κάθε σκέψη για αύξηση του ΦΠΑ κατά μια ή δύο μονάδες η κυβέρνηση προκειμένου να προστατέψει την εξαντλημένη από την κρίση αγορά. Ωστόσο στο σχέδιο εκτάκτου ανάγκης που έχει στο συρτάρι του, το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνεται η πρόταση για ενιαίο συντελεστή 15% με 17% παντού. Δηλαδή την ένταξη όλων των αγαθών και υπηρεσιών σε ενιαίο συντελεστή ως λύση εσχάτης ανάγκης για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.

Ένα δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι ο χαμηλός συντελεστής του 4% να αυξηθεί στο 9% ή στο 11% που σημαίνει επιβάρυνση σε βιβλία, εφημερίδες, αγροτικά προϊόντα λογαριασμούς ΔΕΚΟ και βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Υπάρχει πρόταση που εξετάζεται επιβεβαιώνει η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Λούκα Κατσέλη τονίζοντας ότι αυτή αφορά προϊόντα που δεν φορολογούνται με τον κανονικό συντελεστή κατά παρέκκλιση.

Με χαμηλό συντελεστή 9% θα συνεχίσουν να φορολογούνται αρτοσκευάσματα και άλευρα, αλλά και βασικά προϊόντα όπως γάλα, κρέας, λαχανικά, τυροκομικά, λάδι, αβγά, δημητριακά και φαρμακευτικά προϊόντα και παρασκευάσματα.

Στάση αναμονής τηρούν πάντως οι εκπρόσωποι της αγοράς και φοβούνται ανατιμήσεις σε μια σειρά προϊόντων.