19 Ιαν 2010

ΙΧ: Μειώνονται τα τέλη - Διπλή αύξηση του φόρου στη βενζίνη

Διπλή ...ψυχρολουσία έρχεται για του ιδιοκτήτες αυτοκινήτων καθώς το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο διπλής αύξησης του φόρου στην βενζίνη σε αντιστάθμισμα της αναμενόμενης σημαντικής μείωσης των τελών κυκλοφορίας.

Ειδικότερα πιθανότατα εντός του Μαρτίου ή λίγο αργότερα θα έχουμε αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην βενζίνη η οποία ουσιαστικά έχει προαναγγελθεί από την κυβέρνηση. Ανάλογα με το ύψος της αύξησης τα πρόσθετα έσοδα μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 800 εκατ. ευρώ ετησίως.

Επιπρόσθετα όμως σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι ΙΧήδες θα κληθούν να πληρώσουν έναν επιπλέον φόρο επί της τιμής της βενζίνης ο οποίος θα συνδέεται άμεσα με τα τέλη κυκλοφορίας του 2010.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τα νέα τέλη θα είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τα περσινά και το αυξημένο κόστος θα αφορά στην χρήση (και όχι στην κατοχή) του αυτοκινήτου.

Έτσι με την επιπλέον φορολόγηση θα επιβαρυνθούν όσοι κάνουν πολλά χιλιόμετρα.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε δώσει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης.

«Θα υπάρξει μείωση τελών και αντίστοιχη αύξηση στα καύσιμα ή οποία έτσι και αλλιώς είναι μία υποχρέωση που έχουμε και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είχε πει.

Μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να είναι έτοιμη η εισήγηση της κοινής επιτροπής των υπουργείων Οικονομικών , Υποδομών και Περιβάλλοντος που έχει συσταθεί με αντικείμενο τη συνολική αναμόρφωση της φορολογίας των αυτοκινήτων.

Η επιτροπή εξετάζει δύο σενάρια.

Το πρώτο λαμβάνει ως υπόδειγμα το μοντέλο της Ολλανδίας όπου η φορολόγηση γίνεται με βάση τα χιλιόμετρα και το δεύτερο άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες η επιπλέον φορολόγηση επιβάλλεται στα καύσιμα.

Όλα δείχνουν ότι προκρίνεται το δεύτερο σενάριο.

ημερησια