22 Ιαν 2010

«Φωτιά» στους φόρους των γονικών παροχών

«Φωτιά» στους φόρους γονικών παροχών κληρονομιών και δωρεών αναμένεται να βάλει η αύξηση των αντικειμενικών αξίων των ακινήτων που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Μια αύξηση των αντικειμενικών τιμών της τάξης του 30% θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι που θα μεταβιβάσουν την περιουσία τους στα παιδιά ή τα εγγόνια τους θα υποστούν σημαντική φορολογική επιβάρυνση. Ακόμη και στην περίπτωση που το αφορολόγητο όριο των γονικών παροχών αυξηθεί από τις 150.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στις 200.000 ευρώ, οι αυξήσεις των φόρων θα είναι μεγάλες. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπερβούν και το 200%.

Από τα παραδείγματα που επεξεργάστηκε το «Ε», με μια αύξηση κατά 30% των τιμών που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία για τον υπολογισμό των φόρων μεταβίβασης και με αύξηση του αφορολογήτου ορίου των 150.000 ευρώ στα 180.000 ευρώ και στα 200.000 ευρώ προκύπτουν τα εξής:

1. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν θα επηρεάσει όσους έχουν ακίνητα μικρής και μεσαίας αξίας μέχρι 150.000 ευρώ. Με την αύξηση του αφορολογήτου ορίου για τις γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση όταν θα προχωρήσει στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών οι μεταβιβάσεις αυτές θα εξακολουθούν να είναι αφορολόγητες.

2. Ο φόρος γονικής παροχής θα αυξηθεί για όσους έχουν ακίνητα που η αντικειμενική αξία τους υπερβαίνει σήμερα τις 180.000 ευρώ. Μάλιστα για τους φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία 300.000 ευρώ η φορολογική επιβάρυνση αυξάνεται μέχρι και 280%. Έτσι αν σχεδιάζετε να γράψετε στα παιδιά σας ή στα εγγόνια σας ακίνητα σας συμφέρει να επισπεύσετε τις ενέργειες σας πριν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών αφού θα έχετε πολύ μικρότερη επιβάρυνση.

3. Στις γονικές παροχές συμφέρει η μεταβίβαση της ψιλής κυριότητας των ακινήτων. Το νέο αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ σε συνδυασμό με τη μείωση της φορολογητέας αξίας που ισχύει σε περίπτωση μεταβίβασης της ψιλής κυριότητας οδηγεί σε μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Μάλιστα όσο πιο νέος είναι ο γονιός τόσο μικρότερος είναι ο φόρος που θα πληρώσει στην Εφορία.

4. Συμφέρει σήμερα να αποκτήσετε πρώτη κατοικία έως 200 τ.μ. με γονική παροχή. Η πρώτη κατοικία μέχρι 200 τ.μ. παραμένει αφορολόγητη ανεξαρτήτως της αξίας της. Εάν η επιφάνεια της υπερβαίνει τα 200 τ.μ. τότε στο τμήμα της αξίας που αντιστοιχεί πάνω από τα 200 τ.μ. εφαρμόζεται το νέο αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ. Οπότε δεν πληρώνεται φόρος εκτός εάν η συνολική αξία της πρώτης κατοικίας είναι πολύ μεγάλη.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να καταργήσει το αφορολόγητο ορίου των 200 τετραγωνικών μέτρων που ισχύει από τον Δεκέμβριο του 2007 στις περιπτώσεις αγοράς, γονικής παροχής, δωρεάς και κληρονομιάς πρώτης κατοικίας. Θα επανέλθει το παλαιό σύστημα σύμφωνα με το οποίο το ύψος του αφορολογήτου ορίου συνδέεται με την αξία του ακινήτου και κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου που αποκτά την πρώτη κατοικία. Σήμερα από το φόρο μεταβίβασης απαλλάσσονται όλοι όσοι αποκτούν πρώτη κατοικία επιφάνειας έως 200 τ.μ.. ανεξάρτητα από την αξία του ακινήτου. Δηλαδή την ίδια φοροαπαλλαγή έχει κάποιος που αγοράζει πρώτη κατοικία 150 τ.μ. σε ένα ακριβό προάστιο της Αττικής (Εκάλη, Ψυχικό) με αντικειμενική αξία 900.000 ευρώ με κάποιον άλλο που αποκτά πρώτη κατοικία ίδιας επιφάνειας στη Δραπετσώνα ή το Περιστέρι αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το δημόσιο να χάνει τεράστια έσοδα από το φόρο μεταβίβασης. Οι αλλαγές που εξετάζονται στο φορολογικό καθεστώς της πρώτης κατοικίας αναμένεται να θίξουν όλους όσους σχεδιάζουν να αποκτήσουν μεγάλη και ακριβή πρώτη κατοικία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αφορολόγητο όριο της πρώτης κατοικίας θα καθορισθεί μεταξύ 150.000 και 200.000 ευρώ για τον άγαμο φορολογούμενο και μεταξύ 200.000 και 300.000 ευρώ για τον έγγαμο φορολογούμενο.

ημερησία