20 Ιαν 2010

Πάρτι κερδοσκοπίας στα καύσιμα

Συνεχίζεται η κούρσα ανόδου τιμών και κερδοσκοπίας στην αγορά υγρών καυσίμων, σύμφωνα και με τις επίσημες τιμοληψίες του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, όπως ανακοινώθηκε χθες, ανέβηκε 1,4 λεπτά το λίτρο και διαμορφώθηκε στα 1,114 ευρώ από 1,10 ευρώ.

Το παράδοξο είναι ότι η διεθνής τιμή της αμόλυβδης βενζίνης υποχώρησε.

Συγκεκριμένα στις 15 Ιανουαρίου (τελευταίες μετρήσεις του υπουργείου) η τιμή της αμόλυβδης (95 οκτανίων 10ppm ? Μεσογείου ? PLATTS HCIF MED) έπεσε στα 0,379 ευρώ το λίτρο από 0,395 ευρώ που ήταν στις 8 Ιανουαρίου.

Εντούτοις η λιανική τιμή πώλησης ανέβηκε στα 1,114 ευρώ το λίτρο, όπως και η τιμή χονδρικής (εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών) «τσίμπησε» στα 1,040 ευρώ το λίτρο από 1,039 ευρώ στις 8 του μηνός.

Αντίθετα η τιμή της αμόλυβδης στα ελληνικά διυλιστήρια υποχώρησε στα 0,970 ευρώ από 0,980 ευρώ το λίτρο.

Βέβαια, πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η μόνιμη δικαιολογία ότι οι μειώσεις των διεθνών τιμών αργούν περί τη μία εβδομάδα να περάσουν στην κατανάλωση. Ωστόσο, ποτέ δεν έχει δοθεί πιστική απάντηση γιατί στην αύξηση να μην περνούν οι ανατιμήσεις με ανάλογη καθυστέρηση.

Πάντως, για την ώρα η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε καμία παρέμβαση για τη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ να σημειωθεί ότι ακόμη περιμένει σε εκκρεμότητα η αρμοδιότητα για τις τιμές των καυσίμων. Έχει ανακοινωθεί ότι θα περάσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας Κλιματικής Αλλαγής στο υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

ημερησια