27 Ιαν 2010

Παπακωνσταντίνου: Φοροφυγάδες θα πάνε φυλακή

Ανοίγουν τα κελιά των φυλακών για τους φοροφυγάδες. προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κηρύσσοντας πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής. «Κάποιοι θα πρέπει να πάνε φυλακή για να δείξουμε ότι εννοούμε στα σοβαρά αυτά που λέμε», δήλωσε, χθες, ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Με τη δήλωση αυτή, ο υπουργός θέλει να περάσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει αυστηρά μέτρα και δεν θα διστάσει να στείλει στη φυλακή για παραδειγματισμό πολλούς που φοροδιαφεύγουν. Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει ότι «η φοροδιαφυγή είναι κλοπή και πάμε να χτυπήσουμε αλύπητα όλους όσοι σήμερα κλέβουν χρήματα από τον συνεπή Ελληνα φορολογούμενο».

Το υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει αποφασίσει όχι μόνο να ενεργοποιήσει όλα τα μέτρα που έχουν ατονήσει τα τελευταία χρόνια, αλλά και να τα ενισχύσει. Η πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου προβλέπει:

1. Ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής καθιστώντας τη μη καταβολή του ΦΠΑ κακούργημα. Και σήμερα η φοροδιαφυγή είναι ποινικό αδίκημα αλλά οι περισσότερες υποθέσεις οδηγούνται σε εξαγοράσιμες μικρές ποινές φυλάκισης. Αν και οι διατάξεις που ισχύουν σήμερα είναι αυστηρές, στην πράξη δεν εφαρμόζονται, επειδή όσοι συλλαμβάνονται οδηγούνται σε συμβιβασμό, με αποτέλεσμα το αδίκημα να παύει να είναι ποινικό. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται είναι οι εξής:

Στη φορολογία εισοδήματος, για την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης προβλέπεται ποινή κάθειρξης μέχρι 10 ετών εφόσον ο φόρος υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.

Για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ προβλέπεται αντίστοιχα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον το προς απόδοση ποσό υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, ενώ με κάθειρξη μέχρι 10 ετών τιμωρούνται όσοι δεν απέδωσαν φόρο άνω των 75.000 ευρώ.

2. Επιβολή εξοντωτικών προστίμων και ποινών για όσους εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν. Για όσους δηλαδή «συλλαμβάνονται» με φορολογικές παραβάσεις πάνω από μια φορά το υπουργείο θα προχωρά στην αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων και θα αφαιρεί την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

3. Γενικευμένο «πόθεν έσχες». Οσοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν με βάση τα εισοδήματά τους την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων και το επίπεδο διαβίωσής τους θα τιμωρούνται με την επιβολή υπέρογκων φόρων και προστίμων.

ημερησια