22 Ιαν 2010

Λουκέτα στους φοροφυγάδες

Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών προωθεί:

- Την επιβολή εξοντωτικών προστίμων και ποινών για όσους εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν. Μάλιστα, για τους υπότροπους σε όσους δηλαδή «συλλαμβάνονται» με φορολογικές παραβάσεις πάνω από μια φορά το υπουργείο θα προχωρά στην αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων και θα αφαιρεί την άδεια άδειας ασκήσεως επαγγέλματος από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στόχος του υπουργείου είναι να δημιουργήσει, ισχυρά αντικίνητρα για παραβατική συμπεριφορά αφού τα εξοντωτικά πρόστιμα και η απειλή ποινικών κυρώσεων θα αποτρέψει τους υποψήφιους φοροφυγάδες.

- Την εφαρμογή γενικευμένου «πόθεν έσχες». Οι φορολογούμενοι που δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν με βάση τα εισοδήματα τους το ύψος των αποταμιεύσεων, την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων και το επίπεδο διαβίωσής τους θα τιμωρούνται με την επιβολή υπέρογκων φόρων και προστίμων.

- Αλλαγές στο τρόπο διενέργειας των φορολογικών ελέγχων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με την εφαρμογή αντικειμενικού συστήματος επιλογής των υποθέσεων που ελέγχονται (point system), ώστε να εντοπίζονται και να ελέγχονται τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα υψηλού κινδύνου ως προς τη φοροδιαφυγή.