1 Μαρ 2010

Έτοιμοι για θυσίες οι Έλληνες

Έτοιμοι για θυσίες δηλώνουν οι πολίτες σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα Real News, ενώ θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα της Κυβέρνησης. Ειδικότερα, το 58,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα δεχόταν να κάνει θυσίες για να ανακάμψει η χώρα και το 64,6% τάσσεται κατά των κινητοποιήσεων, ενώ το 53% εκτιμά ότι είναι ανεπαρκή τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος, το 64,3% τα χαρακτηρίζει οικονομικά άδικα και το 73,9% επισημαίνει ότι απουσιάζει ο αναπτυξιακός χαρακτήρας.

Η πλειοψηφία προκρίνει την περαιτέρω περικοπή κρατικών δαπανών και τη μείωση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, τη μείωση των συμβασιούχων και την επιβολή φόρου πολυτελείας.

Αντίθετοι πάντως, δηλώνουν οι περισσότεροι με την κατάργηση του 14ου μισθού, την αύξηση του ΦΠΑ, τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και την απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ με 11,4 μονάδες. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει ποσοστό 33,9% έναντι 22,5% της ΝΔ και ακολουθούν ΚΚΕ με 6,4%, ΛΑΟΣ με 5,5% και ΣΥΡΙΖΑ με 3,7%. Το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ και στην ικανότητα διακυβέρνησης με 19,9 μονάδες.