8 Μαρ 2010

Δύο απόλυτα όπλα: ΔΝΤ και Θ. Πάγκαλος

Όταν άκουσα τον Ρεν να λέει εκείνο το «Ελλάντα κουράγκιο» κάτι ανακατεύτηκε μέσα μου. Γύρισα σπίτι γρήγορα. Η ναυτία με έκανε να πιστέψω ότι πέρασα από μεγάλη θάλασσα κι ας διέσχισα μόνο την μισή Κηφισίας. «Γυναίκα, γρήγορα κλείσε παντζούρια και πόρτες. Θα μας την πέσουν». Κι όντως μας την «έπεσαν». Αλλά εμείς δεν πτοούμαστε. Έχουμε δύο απόλυτα όπλα: Την απειλή ότι θα τους πάρουμε μαζί μας και τον Θόδωρο Πάγκαλο.

Έτσι, δηλαδή, και κάνουν οι του ευρωπαϊκού άξονος, δηλαδή οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, ότι δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα, να κάνουν το κάτι τις τους μετά από την ανακοίνωση των μέτρων από τον Γιώργο, θα γίνει του Πάγκαλου! Θα βγει ο Θόδωρος στα ευρωπαϊκά κανάλια και θα ανακοινώσει την προσφυγή μας στο ΔΝΤ. Με άλλα λόγια, θα επιτρέψουμε στους Αμερικανούς να στήσουν τσαντίρι στην αυλή της Ευρώπης.

Το άκουσε χτες αυτό ο Τρισέ και τον έπιασε πανικός. Το απέκλεισε ρητά και κατηγορηματικά. Θα μας ρωτήσετε, τώρα, γιατί οι Γερμανοί τηρούν τόσο σκληρή στάση έναντι ημών. Θα σας δώσουμε τώρα ένα σενάριο συνωμοσίας, που ανάλογό του δεν έχετε ακούσει. Οι κακές γλώσσες, λοιπόν, λένε ότι βρήκαν ευκαιρία οι Γερμανοί να πάρουν το αίμα τους πίσω από τους Αμερικανούς για την Siemens. Κι έτσι πιέζουν την Ελλάδα να βγάλει στη σέντρα την Goldman Sachs. Το «ξήλωμα» της Siemens ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, γιατί όχι της Goldman Sachs από την Ευρώπη;

Αλλά επειδή εμείς είμαστε σοβαροί άνθρωποι και δεν πιστεύουμε στις συνωμοσίες, με μερικές ίσως εξαιρέσεις, θα σας πούμε ότι οι Γερμανοί παίζουν σκληρό παιγνίδι. Αγόρασαν χτες ισπανικά ομόλογα με 3% απόδοση και όχι ελληνικά με 6%. Πώς μπορούμε να απαντήσουμε; Με την απειλή του ΔΝΤ. Κι εν πάση περιπτώσει, αν αυτό θέλουν οι Ευρωπαίοι, ας δούμε που οδηγεί αυτός ο δρόμος.

Ναι, εμείς φταίμε για την κρίση. Αλλά όχι μόνο εμείς. Να πληρώσουμε, λοιπόν, αυτό που μας αναλογεί. Αλλά όχι για όλες τις αμαρτίες του κόσμου...

Θανάσης Μαυρίδης από capital.gr