11 Μαρ 2010

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ: Μια μοναδική εμπειρία.

Mια από τις ομορφότερες πόλεις της Μεσογείου η Kέρκυρα που για πρώτη φορά αναφέρεται στην Oδύσσεια ως ο τελευταίος σταθμός του Oδυσσέα, πριν την επιστροφή του στην Iθάκη. Tο μυθικό νησί των Φαιάκων, το σμαράγδι του Iονίου με τις ατέλειωτες φυσικές ομορφιές, το θρυλικό παρελθόν, τα αναγεννησιακά μνημεία, τις μουσικές μπάντες και τον κοσμοπολίτικο αέρα, σαγηνεύει και σήμερα τον επισκέπτη, όπως μάγεψε τον Oδυσσέα χαρίζοντάς του φιλοξενία και γαλήνη.
Tο καταπράσινο νησί της Kέρκυρας, με την απαράμιλλη ομορφιά είναι το βορειότερο νησί του Iονίου. Bρίσκεται στην είσοδο της Aδριατικής και είναι το κοντινότερο σημείο της Ελλάδας προς στην Ιταλία.

H παλιά πόλη εκτείνεται μεταξύ των δύο ενετικών φρουρίων. Tο λατινικό όνομα της Kέρκυρας Corfu, προέκυψε από την παραφθορά του βυζαντινού τοπωνυμίου Κορυφώ, λόγω των δύο κορυφών του Παλαιού Φρουρίου, μέσα στο οποίο ήταν οχυρωμένη η πόλη. Eίναι άλλωστε γνωστό ότι κατά τον 14ο αιώνα οι επίσημες αρχές αποκαλούσαν την κερκυραϊκή πρωτεύουσα Πόλη των Kορυφών. Μεγαλοπρεπής και αρχοντική, η Κέρκυρα αντλεί την αίγλη της από τις Ευρωπαϊκές επιρροές της, αφού υπήρξε σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών. Η πολιτισμική της ταυτότητα είναι απόρροια μιας δημιουργικής σύνθεσης διαφορετικών χαρακτηριστικών. Το αποτέλεσμα είναι η αρμονική αίσθηση ρυθμού και κουλτούρας, που με τη μοναδικότητά τους, ξεφεύγοντας από το παραδοσιακό χρώμα της υπόλοιπης Ελλάδας μαγεύουν τον επισκέπτη και τον μεταφέρουν σε μια άλλη Eυρωπαϊκή διάσταση.

Γιατι το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι κατι το μοναδικό?

Ας αρχίσουμε από την Μεγάλη Πέμπτη ,αφού από αυτή την ημέρα θα αρχίσει να καταφθάνει στο νησί η συντριπτική πλειοψηφεία των επισκεπτών για τις ολιγοήμερες πασχαλινές διακοπές:

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ:
Η Κέρκυρα μπαίνει στην τελική ευθεία για τις εορταστικές εκδηλώσεις. Στις εκκλησίες ο κόσμος βιώνει με βαθιά κατάνυξη την κορύφωση του θείου δράματος, τη Σταύρωση. Στην Πιάτσα Πίνια και στους δρόμους γύρω από αυτήν, οι μπάντες κάνουν τις τελευταίες πρόβες.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
Η περιφορά των επιταφίων ξεκινά νωρίς με βάση αυστηρό πρόγραμμα και παλαιά πρωτόκολλα. Το μεσημέρι, στις 2:30, ξεκινά ο επιτάφιος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Φαληράκι. Στις τέσσερις ξεκινά η πομπή από το ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο της πόλης και περνά από τους κεντρικούς δρόμους της Κέρκυρας και το Λιστόν. Καθώς κυλά η ώρα, οι επιτάφιοι πληθαίνουν και στο τέλος πολλοί συναντιούνται σε διάφορα σημεία της πόλης.
Στην περιφορά προπορεύεται ο Σταυρός του μαρτυρίου και τα εξαπτέρυγα.Ακολουθούν το κόρο (χορωδία), που ψάλλει το "Αι γενεαί πάσαι", οι σκόλες (μεγάλα τετράπλευρα λάβαρα), τα φλάμπουρα (κατάλοιπα βυζαντινών σημαιών) και τα βενετσιάνικα φανάρια. Στις πομπές των επιταφίων συμμετέχουν σχολεία, πρόσκοποι αλλά και μικρά κορίτσια που κρατούν στα χέρια τους καλαθάκια με λουλούδια. Αργά αρχίζει η περιφορά του τελευταίου αλλά πιο επιβλητικού επιταφίου, αυτού της Μητρόπολης. Τον κρατούν στους ώμους τους ναύτες και ακολουθούν όλοι οι ιερείς της πόλης, καθώς και οι τρεις φιλαρμονικές. Η παλαιά παίζει το "Adagio" του Albinoni, η μπλε τη "Marcia Funebre" (πένθιμο εμβατήριο) του Verdi, ενώ η πορτοκαλί την πένθιμη ελεγεία "Suentura" (απώλεια, συμφορά) του Mariani.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ:
Ξεκινάει με μια ακόμη λειτανία του σεπτού σκηνώματος του αγίου Σπυρίδωνα που καθιερώθηκε το 1550, όταν ο Άγιος έσωσε το νησί από το λιμό. Συνοδευεται από τις πολλές και φημισμένες φιλαρμονικές του νησιού που χαρίζουν άφθαστη μουσική απόλαυση. Μαζί γίνεται και η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου, έθιμο που ξεκίνησε στα Ενετικά χρόνια. Οι φιλαρμονικές παίζουν το Calde Lacrime του Michelli, τον Αμλέτο του Faccio και τη Marcia Funebre από την Ηρωική του Beethoven.

Στις 11 ακριβώς καθώς οι καμπάνες αναγγέλλουν την "πρώτη Ανάσταση", από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια, οι Κερκυραίοι ρίχνουν "μπότηδες". Το φασαριόζικο αυτό έθιμο είναι ίσως επηρεασμένο από τους Ενετούς οι οποίοι συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά να πετούν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα, για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια. Μια άλλη, πιθανότερη, εξήγηση δίνει στο έθιμο ειδωλολατρική προέλευση. Με το σπάσιμο και τους κρότους οι Αρχαίοι ήθελαν να ξυπνήσουν την Περσεφώνη και να επιταχύνουν τον ερχομό της Ανοιξης.

Στους δρόμους ξεχύνονται οι Φιλαρμονικές και παίζουν ένα εύθυμο εμβατήρι.
Το βράδυ επώνυμοι και ανώνυμοι συρρέουν κατά χιλιάδες στις κεντρικές πλατείες της Πόλης και των χωριών, για την Ανάσταση που γιορτάζεται με ξεχωριστή λαμπρότητα και με παραδοσιακά, γραφικά έθιμα.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ:

Ξεκινάει με την περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως στην Πόλη και τα χωριά και ακολουθεί το επινίκιο γλέντι. Τα ψητά αρνιά, τα κόκκινα αυγά, το μυρωδάτο κρασί και πάνω απόλα το τραγούδι, η μουσική, ο χορος.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ (ΝΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ).

Την Νια Δευτέρα στα περισσότερα χωριά της Κέρκυρας γίνονται λειτανίες με Λάβαρα (φλάμπουρα),εξαπτέρυγα και την εικόνα της Παναγίας στολισμένη από την προηγούμενη ημέρα με λουλουδια της άνοιξης.






























Λιτανεία στο χωριό Πετριτή την Νια Δευτέρα