1. Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που συνολικά φθάνουν τα 30 δισ. αλλά μόνο 8-10 δισ. θεωρούνται εισπράξιμα. Οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το δημόσιο σε πολλές μηνιαίες δόσεις και με εκπτώσεις στις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, πριν επιστρατευθούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων.
2. Ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους δεν έχουν υποβάλει από το 1997 μέχρι σήμερα δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ ή υπέβαλαν ανακριβείς δηλώσεις, να γλιτώσουν από τα υψηλά πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους, εφόσον προσέλθουν εντός ενός ή δύο μηνών στην εφορία και υποβάλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις που «ξέχασαν».
3. Καθίσταται ποινικό αδίκημα η μη έκδοση αποδείξεων και άλλων φορολογικών στοιχείων. Αυτό σημαίνει ότι όποιος καταστηματάρχης εντοπίζεται για δεύτερη φορά μέσα σε μια πενταετία να μην έχει κόψει έστω και μια μόνο απόδειξη, θα βλέπει την ίδια στιγμή να μπαίνει «λουκέτο» στην επιχείρηση. Ταυτόχρονα, επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που θα πιαστούν να μην κόβουν αποδείξεις θα χάνουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους.
4. Σταδιακή εφαρμογή του «πόθεν έσχες», για όλους. Για φέτος σχεδιάζεται να εφαρμοσθεί μόνο στους δημοσίους υπαλλήλους. Έτσι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν το 2011 για τα εισοδήματα του 2010, θα κληθούν να δηλώσουν αναλυτικά όλα τα περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.) και να δικαιολογήσουν την απόκτησή τους. Για τους υπόλοιπους φορολογούμενους το καθολικό «πόθεν έσχες» θα εφαρμοσθεί από το 2011, δηλαδή με τις φορολογικές δηλώσεις του 2012.
5. Νέα τεκμήρια διαβίωσης για 4.000.000 φορολογούμενους. Για τις κατοικίες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ίδιας τεκμαρτής δαπάνης ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. στην Κηφισιά και ενός διαμερίσματος ίδιων τετραγωνικών στο Αιγάλεω, εξετάζεται η σύνδεση των τεκμηρίων διαβίωσης με την αντικειμενική αξία του ακινήτου (4% επί της αντικειμενικής). Για τις δευτερεύουσες κατοικίες το τεκμήριο θα καθορίζεται ανάλογα με τα τετραγωνικά αφού σε πολλές περιοχές δεν ισχύουν αντικειμενικές αξίες.
6. Αναβάλλεται για το 2011 η επέκταση του ΦΠΑ σε δικηγόρους, γιατρούς, συμβολαιογράφους, τραπεζικές και ασφαλιστικές εργασίες και έσοδα καζίνο. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του υπουργείου θεωρείται πρακτικά αδύνατο το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί τώρα που ήδη έχει αρχίσει η διαχειριστική περίοδος του 2010. Κι αυτό, επειδή το πληροφορικό σύστημα φορολογίας TAXIS που εφαρμόζουν οι ΔΟΥ δεν μπορεί να αναγνωρίσει νέες δραστηριότητες υπαγόμενες για πρώτη φορά σε ΦΠΑ, παρά μόνο από την 1η Ιανουαρίου του έτους.
7. Mεταφέρεται για το 2011 η επέκταση ταμειακών μηχανών σε ταξί, περίπτερα, λαϊκές αγορές, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.
8. Eπεκτείνεται από φέτος ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων για ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.X. και λεωφορείων KTEΛ, εκμεταλλευτές κάμπινγκ και ενδεχομένως για πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες. Για τους ταξιτζήδες εξετάζεται φέτος να αυξηθούν κατά 50% τα τεκμαρτά ποσά εισοδημάτων με βάση τα οποία θα φορολογηθούν για τη χρήση του 2010.
9. Kαταργείται η αυτοτελής φορολόγηση με ελάχιστες εξαιρέσεις (τόκους καταθέσεων, αμοιβές ναυτικών, επιδόματα Αεροπόρων).
10. Eπιβάλλεται φόρος 5% στα εισοδήματα (ενοίκια) που αποκτούν ιεροί ναοί, μονές.