13 Μαρ 2010

Ρύθμιση-ανάσα για ΦΠΑ και εισοδήματα

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση χρεών για να μπούνε λεφτά στα άδεια κρατικά ταμεία ετοιμάζουν στο Υπουργείο Οικονομικών· δεν αποκλείεται να επαναφερθούν και παλαιότερες ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη. Κατά πληροφορίες, η νέα ρύθμιση σκοπεύει να πιάσει όλους τους φορολογούμενους οι οποίοι από το 1995 και μετά «ξέχασαν» να υποβάλουν δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ στην Εφορία. Πρόκειται για περισσότερους από 300.000 μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, εμφανίζονται ασυνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Η κυβέρνηση, προκειμένου να βρει έσοδα που θα της εξασφαλίσουν φέτος μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ, θα χαρίσει σε όσους ανταποκριθούν τα τσουχτερά πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, με τα οποία μας τιμωρεί σήμερα η Εφορία.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των φόρων το Υπουργείο Οικονομικών θα διαγράφει όλα τα πρόστιμα των προσαυξήσεων, παρέχοντας μάλιστα επιπλέον έκπτωση 10%. Στην περίπτωση των δόσεων, η έκπτωση ψαλιδίζεται στο 5%, ενώ κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ. Αφετηρία της ρύθμισης θα αποτελέσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα δοθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Σχετική διάταξη θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να υποβάλουν χωρίς ιδιαίτερες κυρώσεις εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.

Στο Υπουργείο Οικονομικών μελετούν ακόμη το ενδεχόμενο να εισαχθεί ρύθμιση και για τις ανέλεγκτες χρήσεις της περιόδου 2006-2009, στα πρότυπα εκείνης που «έτρεχε» επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη (περαίωση εκκρεμών υποθέσεων 2000- 2006). Μέτρο το οποίο, όπως άλλες πηγές του Υπουργείου επισημαίνουν, σκοπεύει να κρατήσει ως εφεδρεία για του χρόνου η κυβέρνηση αφού οι Βρυξέλλες πιέζουν από τώρα για πρόσθετα μέτρα το 2010.

Iσοτιμια